Moestuinen op bouwterrein

Midden op het braakliggende terrein van de Veemarkt liggen sinds een paar maanden zeventig moestuinen. Omdat de verkoop van de kavels op de Veemarkt niet zo soepel verliep, besloot een groepje mensen aan de gemeente te vragen of ze het braakliggende terrein nuttig mochten gebruiken. En zo werd de Vereniging Moestuinen Veemarkt opgericht. In totaal zijn er nu zeventig moestuinen op het Veemarkt terrein te vinden, en er zo’n tweehonderd mensen actief.

Maar, hoe verantwoord is het verbouwen van groente op deze voormalige automarkt eigenlijk? In 2011 werd de Veemarkt gesloten en daarmee kwam er een einde aan de wekelijkse automarkt. Voor meer achtergrond informatie over de sluiting van de Veemarkt en de emoties die dit destijds met zich meebracht, kun je hier meer lezen.

Jarenlang stond de Veemarkt bekend om de wekelijkse automarkten.
Jarenlang stond de Veemarkt bekend om de wekelijkse automarkten.

 

Maar zo’n automarkt verontreinigd de grond natuurlijk. Auto’s lekken tenslotte wel eens olie of benzine, waardoor er giftige stoffen in de grond terecht zouden kunnen komen. Deze schadelijke stoffen zijn niet zomaar uit de bodem verdwenen. In onze zeventiende uitzending was mevrouw Joyce Parlevliet aanwezig om hier duidelijkheid over te geven.  “Er is veel grond onderzoek gedaan omdat we hier natuurlijk groente zouden gaan verbouwen. Verder ligt ons stukje met moestuinen zo’n 30 centimeter hoger dan de rest van het Veemarkt terrein, omdat we extra grond gestort hebben gekregen. Op deze manier zijn we verzekerd van schone grond. We hebben een twee jaar lopend contract en de wortels van de planten groeien niet dieper groeien dan 30 centimeter in die tijd.”

Wil je meer weten over dit initiatief? Bekijk dan de uitzending.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.