Nederland en ‘The Korean Wave’

The Korean Wave, beter bekend als ‘Hallyu’ in Korea, is de groeiende populariteit van de Koreaanse popcultuur, oftewel K-pop. Dit slaat enorm aan in Zuid-Oost Azië en heeft inmiddels het Westen bereikt. En dus ook Nederland. 

K-pop?

Eerst maar een stukje achtergrondinformatie: K-pop is een containerbegrip voor Koreaanse muziek en soapseries. De muziek is over het algemeen vrolijk en klinkt zo:

Dit is een voorbeeld van een Koreaanse soapserie. Let vooral op de dramatiek, die op z’n minst interessant te noemen is.

Somaek 

Just Kist is één van de oprichters van Somaek Entertainment. Hij streeft ernaar om K-pop populairder te maken in Nederland en hij wil met Somaek graag een podium bieden aan K-pop-liefhebbers. Dit doet hij door meet-ups en allerlei concerten te organiseren. Onlangs organiseerde hij een K-pop-evenement in Rotterdam, en dat bleek nogal een spektakel te zijn. Kijk maar naar de foto’s:

© Annabel Storm

 

Populariteit in Nederland

Just is ervan overtuigd dat K-pop de komende jaren een groeispurt krijgt. “Nederland is erg liberaal en staat open voor verschillende soorten muziek, waaronder K-pop. Het gaat alleen wat langer duren, en dat komt door het feit dat Amerika het cultureel epicentrum van het Westen is. Het Verre Oosten kan daar moeilijk tegen opboksen.” Ondanks de kracht van Amerikaanse muziek is Just erg optimistisch. “Ik hoef je niet te vertellen hoe goed het liedje Gangnam Style van PSY aansloeg. Dat is op z’n minst bijzonder te noemen. Mensen verstaan het niet, maar ze vinden het alsnog erg leuk om naar te luisteren”, aldus Kist.

Wil je meer weten over K-pop? Klik dan hier! CampusTalk ging op pad en praatte met Jheesue Yang, een Koreaanse DJ die naar Nederland gekomen is om beroemd te worden. Spoel wel even door naar 00:16:13

Wat denk jij, is Nederland klaar om nog meer liedjes PSY af te spelen op de radio, of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.