Oude ambachten herleven

Oude ambachten zijn terug van weggeweest. Jongeren willen hun handen wel weer eens gebruiken, schreef Trouw al. Ook kaasboerderij Van Rossum ziet de populariteit stijgen. “De laatste twee jaar is de vraag naar boerenkaas enorm toegenomen”, zegt José van Rossum van kaasboerderij Van Rossum. Kaasboerderij Van Rossum ligt aan de rand van Vianen en is een modern melkvee bedrijf met een eigen kaasmakerij. Een oud familiebedrijf dat tegenwoordig nog zelf hun boerenkaas maakt. José: “Toen ik een aantal jaren geleden moest kiezen of ik buitenshuis wilde werken of dat ik thuis een bedrijf moest starten, heb ik voor het laatste gekozen”. Ze besloot de kaasmakerij van haar schoonmoeder over te nemen en deze uit te breiden. Tegenwoordig worden de kazen en lekkernijen van Van Rossum op verschillende plekken in de regio verspreid.

Bron: www.fotostudiomarks.nl
Naast het oude recept worden er ook nieuwe recepten uitgeprobeerd. Bron: www.fotostudiomarks.nl

De passie voor kaas is bij José goed terug te zien. “Kaas is mijn manier van leven”, zegt ze. “Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Het is het gevoel van de kaas opensnijden, te zien wat je hebt gemaakt en hier vervolgens iemand blij mee maken.”. De lol zit hem bij haar in het volledig doormaken van het productieproces. “Je doet alles zelf; van het produceren tot de administratie en het verkopen.” Een deel van de productie bij de kaasmakerij gaat nog met de hand. Alle kazen worden bijvoorbeeld met de hand in vaten getild, naar het pekelbad gebracht, geplastificeerd en gekeerd. De boerenkaas zelf is ook deels gemoderniseerd. “Het oude recept van mijn schoonmoeder is wel wat aangepast. Ook produceren we tegenwoordig het hele jaar door, terwijl kaas vroeger met de seizoenen mee groeide.”

Bron: www.fotostudiomarks.nl
De kazen worden in hun eigen winkel verkocht. Bron: www.fotostudiomarks.nl

José zag de populariteit van hun boerenkaas de laatste twee jaar enorm stijgen. “Je merkt dat de consument af wil van de toegevoegde smaak- en kleurstoffen die je in de massaproductie vaak ziet. Mensen vinden duurzame en lokale producten tegenwoordig belangrijk”. Met hun lokaal geproduceerde kaas zonder toevoegingen kan Van Rossum aan die vraag voldoen. Toch denkt ze niet dat er nu ineens veel meer kaasmakerijen komen. “Dit is namelijk een grote investering. Ik denk eerder dat de bestaande kaasboerderijen groter zullen worden.” Tot die tijd doet José er alles aan om de boerenkaas deel te laten zijn van de Nederlandse cultuur. “Het zou jammer zijn als de échte boerenkaas verdwijnt.”

Ook het ambacht bierbrouwen is hip. Kijk dit item van CampusTalk voor meer informatie over Utrechts bockbier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.