‘Over tien jaar hebben we allemaal een virtuele robot in huis’

Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Je kan een robot nemen om je gras te maaien, je kan aan je telefoon vragen waar de dichtstbijzijnde kroeg is en je kan je televisie zo programmeren dat hij je favoriete programma’s opneemt. Toch denkt futuroloog Peter van der Wel dat dit pas het begin is.

Het gaat allemaal om domotica. Een moeilijk woord dat eigenlijk een samenvoegsel is van informatica, telematica en robotica en dat toegepast in huizen. Hierboven staan al wat voorbeelden die we steeds meer zien, maar met de komst van slimme thermostaten gaat het al een stap verder.

Slimme thermostaat
Een thermostaat is namelijk niet alleen meer een rond ding waar je aan draait om je verwarming in te stellen, maar die kan veel meer. In Nederland komen energiemaatschappijen steeds meer met zelfleren en innovatieve thermostaten. Een thermostaat die je programmeert op jouw schema en die daardoor precies weet wanneer de kachel uit moet, omdat jij de deur uit gaat. Ook kan zo’n thermostaat het weer meten en daarop anticiperen en kun je de thermostaat ook via je smartphone of tablet bedienen.

Virtuele robots
Futuroloog Peter van der Wel denkt dat we over tien jaar in Nederland allemaal een virtuele robot in huis hebben, op een schermpje in onze televisie. In Zweden zag hij tien jaar geleden al een koelkast die het jou kon laten weten als je melk over de datum was en in Japan werken er in veel ziekenhuizen al robots in plaats van dokters. En in Nederland komt dit er ook aan: “Het is nu nog moeilijk omdat wij in Nederland geen standaard systeem kennen, al onze huishoudelijke apparaten zijn van verschillende merken. Zodra merken meer samen gaan werken en technologie universeler wordt, gaat het razendsnel”, aldus Van der Wel.

Robot vs doktoren
In Amerika is er zelfs al een robot, Watson, die wordt gezien als de beste oncoloog ter wereld, beter dan alle dokters. De robot heeft namelijk alle onderzoeken naar kanker ingeprogrammeerd en weet daarom de meest zeldzame vormen te diagnosticeren. Dat de robot slim is, bewees hij al eerder door het van mensen te winnen in een van de moeilijkste spelshows in Amerika, Jeopardy:

Hier kun je vinden welke Utrechtse bedrijven zich bezig houden met domotica.

In CampusTalk 15 van periode 2014/2014 spraken we hier in de studio over verder met trendwatcher Adjiedj Bakas. Die uitzending is hier terug te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.