Steeds meer ongelukken in het water

Er heerst ongekende drukte bij de Nederlandse Reddingsbrigade. In zee en de binnenwateren van Nederland zijn afgelopen zomer bijna 400 drenkelingen net op het nippertje gered door de brigade. Bij negen mensen werd het zwemongeval fataal. 

Afgelopen zomer waren er al bijna 400 zwemongevallen

De Nederlandse Reddingsbrigade heeft onlangs laten weten dat zij afgelopen zomer 369 mensen uit het water hebben moeten redden die anders vermoedelijk verdronken waren.

Kamervragen
De vele ongevallen in het water hebben volgens SP-Kamerleden Renske Leijten en Jasper van Dijk vermoedelijk te maken met de afschaffing van schoolzwemmen. In Kamervragen vroegen zij namens de partij opheldering bij Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In antwoord van Schippers laat zij weten dat er geen verband gebracht kan worden tussen de afschaffing en de ongelukken.

Schoolzwemmen 
In 2013 is het verplicht schoolzwemmen afgeschaft. Alleen bij de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) hoort schoolzwemmen nog bij het lespakket van de basisscholen. De reden dat het schoolzwemmen werd afgeschaft was om te bezuinigen. Amersfoort is één van de grote steden die wegens de crisis ook moest afzien van schoolzwemmen. Hoewel enkele scholen een alternatief zoeken door ‘natte gymnastiek’ in te voeren zweert de Nederlandse Reddingsbrigade nog steeds bij schoolzwemmen.

Utrechtse Reddingsbrigade
Een partij die zich hard inzet om de verdrinkingen tegen te gaan is de Utrechtse Reddingsbrigade. Zij zien ook het probleem rondom de kinderen en de zwemkwaliteiten. Volgens Ernst Meijer ligt het grootste probleem bij onbekendheid in het water. Hoewel 94% van de kinderen minimaal één zwemdiploma heeft is buitenzwemmen nog gevaarlijk. De stroming, de kou en andere factoren zorgen ervoor dat zij niet capabel genoeg zijn het hoofd boven water te houden. In de uitzending van CampusTalk is te zien hoe de Utrechtse Reddingsbrigade jongeren traint om beter te zwemmen en een drenkeling te redden.

Volgens sommigen is het verband tussen de afschaffing van het schoolzwemmen en het toenemende aantal zwemongevallen vanzelfsprekend.

https://twitter.com/danielwesthoek/status/515033143766949889

Blijven zwemmen
De Utrechtse Reddingsbrigade is het op één punt eens met minister Schippers. “Ouders moeten vaker zwemmen met hun kinderen”, zegt de minister in haar antwoord op de Kamervragen. Volgens Ernst Meijer zit hier wel wat in: “Het is net als het halen van je rijbewijs. Ook na het behalen moet je blijven oefenen en blijven rijden, anders kan je het zomaar verleren. Blijven zwemmen dus.”

Wekelijks geeft de Utrechste Reddingsbrigade les aan kinderen en jongvolwassenen in lokale zwembaden.

Iedere maandagavond geven zij les in zwembad De Kwakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.