Utrecht in New York City

Bron: Google
Bron: Google

Het is een vreemd gezicht. De Amerikaanse FedEx wagen naast een winkel van ‘Utrecht’. Midden in New York City zit de winkel van Utrecht Art Supplies. Iedereen weet dat New York ooit begon als New Amsterdam. Maar niet zoveel mensen weten dat in het Brooklyn van nu vroeger een nederzetting genaamd ‘New Utrecht’ lag.

New Utrecht Avenue
Wie uitstapt bij New Utrecht Avenue, het metrostation in het zuiden van Long Island, belandt in het gebied waar vroeger ‘het nieuwe Utrecht’ lag. De plek waar de broertjes Harold en Norman Gulamerian in 1949 hun bedrijfje startten. “De naam Utrecht kwam voort uit de buurt waar de broers vandaan kamen, maar natuurlijk roept het bij veel Amerikanen ook de ‘Dutch Old Masters’, zoals Rembrandt, Vermeer en Frans Hals op,” vertelt Audra Delashmutt van Utrecht Art Supplies. “Zij worden toch wel gezien als de grootste vakmannen in de historie van de olieschilderkunst.”

Utrecht Art Supplies opende haar eerste winkel in 1966 in New York. Inmiddels zitten ze verspreidt over heel Amerika en worden de materialen van ‘Utrecht’ gebruikt in klaslokalen ‘all over America’. Een kunstig volkje, die Utrechters.

Amerikanen houden van verhalen vertellen. Het verhaal van de broers, die opgroeiden in Brooklyn en daar een bedrijfje in de garage begonnen, is het verkoopspraatje van de Amerikaanse Art Supplies keten. Ze importeerden speciale linnen doeken uit België, waar de New Yorkse kunstenaars dol op waren. Al snel gingen ze zelf hun spullen maken en met succes werden ze een merk in de Amerikaanse kunstwereld. Dus wanneer je in Amerika bent, vertel ze dat je uit Utrecht komt. De kans bestaat dat de Amerikaanse gesprekspartner vertelt hoe hij ooit in High School tekende met spullen van Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.