Zwarte Piet laat ook in Utrecht de gemoederen opwaaien

De Zwarte Piet-discussie is nog lang niet over, ook in Utrecht zijn de gemoederen hoog opgewaaid. Woensdag liepen de gemoederen namelijk hoog op bij basisschool Kohnstamm, waar één van de ouders eist dat zwarte piet aangepast wordt.

De zaak werd woensdagochtend behandeld door het College voor de Rechten van de Mens. De moeder van een leerling van de school viel onder anderen over lesopdrachten, waarbij leerlingen de spelfouten van zwarte piet moesten corrigeren. Volgens de vrouw wekt dit bij kinderen de indruk dat zwarte mensen dom en slordig zijn. Haar eigen kinderen zijn donker, en zouden erg veel last hebben van de afbeeldingen van de knecht van de goedheiligman. Haar jongste kind noemde op 3-jarige leeftijd een donkere man ooit zwarte piet, en dit maakte erg veel indruk op haar. Daarnaast krijgen de kinderen op de school kleurplaten waarop Zwarte Piet afgebeeld wordt als stereotype Afrikaan (‘zoals in oude stripboeken van sjors en sjimmie’). Haar laatste klacht was dat de school niet goed reageerde op haar klachten. De Kohnstammschool vindt echter niet dat zij het sinterklaasfeest moeten veranderen, ze zeggen de landelijke lijnen te volgen. Ook zouden andere ouders geen last hebben van de afbeelding.

De zitting gebeurde onder grote belangstelling: het was binnen zo druk dat niet alle toeschouwers de zaak konden bijwonen, zelfs journalisten moesten buiten blijven. Buiten stonden ook verschillende mensen te demonstreren, voor én tegen piet. Zowel binnen als buiten de zaal was politie aanwezig, wat vrij uitzonderlijk is bij zittingen van het College. een boze man viel de moeder buiten aan, zoals op onderstaand video van Powned te zien is.


Op 4 november komt de uitspraak van het College. Dit is echter een advies, waar de school niets mee hoeft te doen. Ondertussen gaat ook de landelijke discussie door, de Raad van State doet op 12 november uitspraak hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.