Zwoegende Hbo-student onder druk

Een bijbaantje, stapels schoolwerk en een sociaal leven zorgen voor genoeg stress bij de Utrechtse student. Door de afschaffing van de studiebeurs lijkt er voor de aankomende HBO’er weinig te veranderen, maar wat doet dit eigenlijk met de gezondheid van een jongere?

 

Jongeren steeds eerder burn-outklachten door social mediagebruik Foto: Sharon Usai
Jongeren steeds eerder burn-outklachten door social mediagebruik Foto: Sharon Usai

 

Veel studenten voelen op steeds jongere leeftijd de druk om zichzelf te bewijzen naar de buitenwereld door middel van o.a. het opbouwen van een cv en het veelvuldig gebruik van social media. Het LSVB, de vakbond voor studenten in Utrecht deed in 2013 onderzoek naar de studiedruk onder HBO-studenten. 49% van alle leerlingen die ondervraagd werden, hadden wel eens last gehad van psychische klachten. De torenhoge studiekosten die er voor zorgen dat studenten steeds meer gaan werken, maakt het de student er niet veel makkelijker op. De cijfers van de ondervraagden vind je hieronder terug.

 

bron: LSVB
bron: LSVB

 

Wat opvalt is dat HBO-studenten vaker psychische klachten hebben dan WO-studenten. Dit komt omdat HBO’ers er toch vaker voor kiezen om thuis te blijven wonen tijdens hun studententijd. WO-studenten wonen al vaker op zichzelf en reizen minder. Daarnaast zijn er over het algemeen meer vrouwelijke studenten die met psychische klachten rondlopen. Zij volgen vaak een sociale studie zoals psychologie en zijn daardoor meer met zichzelf bezig, en krijgen zo vaker last van psychische klachten.
In de uitzending van EenVandaag op 29 augustus bleek dat nu zelfs 60% van de jongeren wekelijks één of meerdere keren stress heeft door school- of studiezaken. Ook middelbare scholieren voelen die prestatiedruk al steeds eerder. Kijk hieronder de uitzending van EenVandaag terug.
 

sitestat

 
Doordat studenten last hebben van psychische klachten zijn zij negatiever over hun studiebegeleiding, maar studenten die lid zijn van een studentenvereniging hebben hier geen last van. Zij ontmoeten elkaar vaker tijdens buitenschoolse activiteiten, en hebben daardoor minder last van psychische klachten. Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke studenten vakbond, verwacht dat de jongeren die volgend jaar met een nieuwe HBO-opleiding beginnen meer gaan werken. De afschaffing van de basisbeurs zou studenten nog weleens meer stress- en burn-outklachten kunnen geven. Hieronder is het interview met Tom Hoven te beluisteren:

https://soundcloud.com/campusblog/interview-lsvb-ton-hoven

In de uitzending van Campustalk spraken wij met burn-outcoach Barbara Martens over dit fenomeen onder jongeren.

Maar wat vind jij eigenlijk? Denk jij ook dat jongeren onder de werkdruk zullen bezwijken als de studiebeurs wordt afgeschaft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.