Gezond zijn kan je meten

De vele gezondheidsapps zijn razend populair. Apple doet er nu een schepje bovenop en lanceerde afgelopen maand de Health- app en kit. Zo kan je nu de verbruikte calorieën, de gelopen kilometers, je hartslag en bloeddruk bijhouden. Al jouw persoonlijke data wordt gebundeld. Ook zorgverleners doen er hun voordeel mee.

Gezonde apps hulpmiddel gezondheidszorg Bron: Sharon Usai
Gezonde apps hulpmiddel gezondheidszorg Bron: Sharon Usai

De Healthapp verzamelt alle data uit de gezonde apps die jij gebruikt. Het is de bedoeling dat je zo te weten komt of je gezond leeft of niet. De HealthKit zorgt er weer voor dat apps de data onderling kunnen uitwisselen. Jouw gegevens kunnen zo op een snelle manier bij de huisarts of behandelend ziekenhuis worden doorgegeven. Die data wordt alleen doorgespeeld als de gebruiker van de iphone hier toestemming voor geeft. De jonge app-ontwikkelaar Peter Schreuder ziet dat er in de VS een rage rondom de Healthkit aan het ontstaan is. De kit wordt zelfs door Amerikaanse ziekenhuizen als een uitkomst gezien. In de toekomst zou het volgens Schreuder zelf misschien mogelijk zijn om er een lagere ziekenkostenverzekering aan over te houden.

https://soundcloud.com/campusblog/interview-peter-schreuder-2

Dat er met de Healthkit ook in Nederland een hoop te winnen valt op gezondheidsgebied blijkt uit recente cijfers van het CBS. Hoewel de gezonde levensverwachting van Nederlanders de afgelopen 5 jaar is toegenomen blijkt dat nog steeds 6 miljoen Nederlanders aan overgewicht lijden.

In navolging van Amerika begint Nederlandse belangstelling voor de Healthkit toe te nemen. Het Utrechtse UMC is sinds vorig jaar al met een eigen aanpak begonnen en riep het Medical Apps Co-Creation Center in het leven. Daar worden verschillende gezonde apps voor de professional en patiënt ontwikkeld. Het ziekenhuis lanceerde vorige jaar hun eerste app.

Volgens projectleider Jiska de Wit heeft MAC Center inmiddels 30 projecten lopen.
‘We werken aan apps die kunnen helpen bij het zorgproces. Zo zijn we nu bezig met een prototype waar patiënten hun gezondheidsvaardigheden mee kan trainen. Door middel van een game leren patiënten de bijwerking van een medicijn kennen, en kunnen zij hun eigen medicijngebruik bijhouden. Deze gegevens kunnen weer nuttig zijn voor de behandelend arts.’

De Healthkit wordt nog niet door het UMC gebruikt, maar De Wit ziet wel mogelijkheden. De Wit neemt de ontwikkelingen in de VS dan ook als voorbeeld voor het UMC.’The Healthkit biedt zo een platform om toepassingen op te ontwikkelen. Door het koppelen van patiëntendossiers aan de app zie je in de VS steeds meer mensen gebruik maken van apps die zelfs voorgeschreven worden door een artsen.
De veiligheid van het gebruik van de gezonde apps worden volgens De Wit door patiënten niet als een heikel punt gezien.’ De patiënten zijn erg enthousiast over onze apps. Met de Healthkit hebben wij nog geen ervaring, maar je probeert als ontwikkelaar de veiligheid er natuurlijk zo veel mogelijk in te bouwen, en mocht er dan toch iets mis gaan is alles oplosbaar.’

Hoe gezond ben jij eigenlijk? En hoeveel gezonde apps gebruik jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.