Het spookt tijdens Halloween

Vanaf 31 oktober is het weer Halloween. Ondanks dat het feest nog niet zo heel groot is in Nederland maakt het steeds meer een opkomst. Niet zo gek natuurlijk, want wat is er nou leuker dan jezelf verkleden en mensen te laten schrikken.

Geschiedenis
Hoewel Halloween vooral in Amerika en Canada wordt gevierd komt het oorspronkelijk uit Schotland. De naam Halloween komt van All Hallows’ Even, de avond voor Allerheiligen. De naam werd ongeveer 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar kwam al voor rond het begin van de christelijke jaartelling.

Offers
Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon het Keltische nieuwe jaar. Tijdens grote vreugdevuren werden er waarschijnlijk ook mensen geofferd. De Kelten geloofden dat op deze dag de deur naar de onderwereld openstond. Naast overledenen konden er ook demonen door de deur komen en de Kelten moesten deze afschrikken door zich te verkleden. De Kelten gingen op Samhain ook langs de deuren om vreugdevuren op te halen waarbij ze vaak eten kregen. Er wordt gedacht dat het bekende ‘trick or treat’ hieruit voortkomt. Halloween is nu zo uitgebreid over de wereld dat het op veel plekken wordt gevierd.

Feestje!
Halloween is tegenwoordig vooral een dag waarop veel feesten en verkleedpartijen worden gehouden in Nederland. Door onze 11 november is het niet gewoon om ook op Halloween langs de deuren te gaan voor snoep. Een onderhand bekend feest in het land is de Walking dead parade in Amsterdam waar mensen verkleed als zombies over straat lopen. Dit is vooral bekend van de beroemde tv-serie ‘The Walking Dead’.

Ook Utrecht kent zijn feestjes. In 2013 was er de Halloween Run. Verklede mensen renden over straat achter een fiets met een DJ om mensen het stuipen op het lijf te jagen.

Verkleden maar
Nog geen inspiratie voor een kostuum? Instagram heeft er genoeg! Dus trek de verkleedkist open en doe eens gek. Nog leuke tips voor een enge outfit? Post het dan even hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.