Niet geliefd, toch #1

Hoewel het elk jaar weer leuk is om te luisteren naar de Top 2000, is het nooit echt spannend. De reden? De nummer 1 van de lijst is vrijwel altijd Bohemian Rhapsody van Queen. Dat is op zijn zachtst gezegd opvallend, want uit onderzoek blijkt dat het lied niet erg geliefd is. Met name jonge, hoogopgeleide mannen uit Utrecht moeten niets van het zes minuten durende nummer hebben.

Op een symposium in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteerden diverse wetenschappers de resultaten van hun onderzoek naar Queens hit. Hieruit kwam naar voren dat vooral ‘boze, Utrechtse mannen’ Bohemian Rhapsody niet kunnen uitstaan. Dat viel Tom ter Bogt, hoogleraar Populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht, eveneens op. Waarom de Domstad niet dol is op het lied, kon hij echter niet verklaren. ‘Daar was het onderzoek te beperkt voor,’ deelt hij mee.

Willem de Vries, van platenwinkel Plato Utrecht, kan de conclusie van het onderzoek beamen. ‘Ik merk wel dat we hier niet zoveel platen van Queen verkopen,’ aldus De Vries. ‘Als ik onze medewerkers mag geloven, is Queen inderdaad niet zo populair in Utrecht.’

Ad Broekman van De Grammophoonwinkel is het daar niet mee eens: ‘Queen verkoopt naar mijn idee niet slechter dan andere artiesten. Met name de elpees van Queen kunnen we prima kwijt. Wel denk ik dat je vroeger meer fanatieke albumverzamelaars had, dat is wel een stuk minder geworden. Maar volgens mij is dat overal zo.’

Het lijkt er dus op dat de meningen sterk verdeeld zijn. Voorlopig ziet het er echter naar uit dat Bohemian Rhapsody op nummer 1 zal blijven staan. Het nummer is in elk geval zó populair dat er diverse remixes en covers van te vinden zijn.

https://soundcloud.com/dulcesnombres/the-flaming-lips-bohemian-rhapsody-queen-cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.