Tien jaar na de dood van Theo

Theo van Gogh. Die naam zegt je vast wel iets, maar het is deze zondag tien jaar geleden dat hij is vermoord. Dat betekend dat het eigenlijk te lang geleden is om hem goed te kennen. Hier zie je verschillende fragmenten van de veel besproken persoon.

TheoVanGogh

Hij kwam vaak in de publiciteit omdat hij nogal controversiële uitspraken deed op het gebied van religie. Ook de politiek van die tijd moest aan zijn keiharde uitlatingen geloven.

Van Gogh is tien jaar na zijn dood nog steeds erg populair. Nu is er een theatershow waarin acteur Porgy Franssen de bekende filmmaker en columnist naspeelt. “Het stuk volgt hem vanaf zijn jeugd in Wassenaar tot aan zijn tragische einde, en geeft een uitgesproken visie op Van Gogh en het maatschappelijke debat waarvan hij animator, onderdeel en slachtoffer was. Tien jaar na zijn tumultueuze verscheiden keert Theo van Gogh terug als personage in zijn eigen theatershow.

Acteur Progy Franssen in het programma Pauw. Hierin komt een monoloog van enkele minuten. Even om een beeld te krijgen van de bijzondere man.

De zelfgenoegzame elite; het opportunisme van de eenvoudige medeburger; het kronkelend fenomeen der klaarkomst dat alleen de vrouw gegeven is en de achterlijke islam: het komt allemaal voorbij. Niemand wordt gespaard in een nietsontziende monoloog, waarin Theo’s nihilistische ironie in een tomeloze woordenstroom op het publiek afrolt.” (Bron: van Gogh Spreekt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.