Wat te doen als regenwormen er niet meer zijn?

Op voetbalvelden zijn er delen van het veld die vaak in de zon liggen en dan zijn er natuurlijk ook delen die meer schaduw krijgen. De delen die veel schaduw krijgen, zijn vaak vochtiger. Maar wist je dat als een deel van een voetbalveld vochtig is, dat de regenwormen zich daar niet meer laten zien? En dat is een probleem, want een pier is belangrijk voor een voetbalveld. 

Het zit zo: regenwormen houden van droge en warme plekken. Het liefst zoveel mogelijk zon erop dus. En op een voetbalveld hebben ze veel ruimte om te leven. Maar het is ook belangrijk voor het onderhoud van het veld. De glibberige beestjes woelen namelijk de grond om zo zorgen zij voor een goede waterafvoer. Een natuurlijk drainagesysteem dus.

Er is niet één voetbalveld waar op alle plekken evenveel zon schijnt. Ook niet op het veld van de Galgenwaard, waar FC Utrecht voetbalt. Daar zijn ook delen waar er geen pieren te vinden zijn. Zij lossen dit, net als vele andere sportclubs, op door gebruik te maken van vertidraineren.

Vertidrainen

In de onderstaande video is duidelijk te zien dat er ijzeren pinnen in de grond worden geduwd. Zo komt er grond vrij en dat is precies wat de pieren zouden doen. De waterafvoer blijft hierdoor goed werken en de vochtige plekken zijn dan ook verdwenen.

In de gemeente Haren is in het begin van dit jaar een nieuw voetbalveld aangelegd. Het voetbalveld liep vaak onder water omdat het te laag was en aan de bosrand lag. De gemeente heeft het voetbalveld laten ophogen, maar het drainagesysteem werkte nog niet goed omdat alle regenwormen dood waren gegaan door het vele water. Vervolgend hebben ze 250 kilo regenwormen geplant. Verslaggever Eefje van Harskamp ging naar Haren om te kijken hoe het nu met de wormen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.