Extreme ouderen hebben topbrein

Ouderen zijn sportiever dan ooit! Meedoen aan triatlons, een gevaar vormen in de boksring of de grens opzoeken met karate, ouderen lijken nergens bang voor te zijn. Zo ook de 67-jarige Els Wilders, die in de uitzending van Campustalk laat zien dat karate op ouderen leeftijd nog makkelijk kan. Een groot voordeel voor deze enorm sportieve ouderen; het brein functioneert een stuk beter.

Door op ouderen leeftijd regelmatig te bewegen blijft de kwaliteit van zenuwbundels in de hersenen beter in tact. Dit blijkt uit onderzoek van UMC St Radboud. Het regelmatig bewegen heeft voornamelijk invloed op het voorste deel van de hersenen. Dit deel zorgt onder meer voor keuzes maken, vooruitdenken en handelen.

Uit het onderzoek onder 400 vrijwilligers blijkt dat door beweging een hogere kwaliteit witte stof te vinden is in de hersenen. Deze witte stof bestaat uit zenuwbundels die de hersengebieden met elkaar verbinden.

vechtsport_ouderen

De ouderen die kiezen voor extreme sporten hebben naast meer witte stof ook een groter schakelvermogen. Dit blijkt uit onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Volgens de onderzoekers is de intensiteit van een training van invloed op het schakelvermogen. Het is de bedoeling dat hartslag en ademhaling enorm omhoog schieten.

Maar welke sport moet je nou kiezen om gezond te blijven? Om jou een handje op weg te helpen, hebben wij de tien meest gezondste sporten volgens Forbes op een rijtje gezet.

1. Squash
2. Roeien
3. Berg beklimmen
4. Zwemmen
5. Langlaufen
6. Basketbal
7. Wielrennen
8. Hardlopen (en dan wel de lange afstanden)
9. Vijfkamp
10. Boksen

Twijfel je er aan of ouderen deze bovenstaande sporten wel aankunnen? Kijk dan maar eens goed naar de volgende zes ‘golden girls’.

Benieuwd naar ouderen die aan karakte doen? Kijk dan op onze uitzendingen pagina naar een filmpje over de 67-jarige Els Wilders, die nog elke week in de karatezaal te vinden is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.