Jagen op de Uithof in Utrecht

Er mag weer op sommige delen in Nederland gejaagd worden. Ook op de Uithof in Utrecht. Daar wordt al vele jaren gejaagd op konijnen, hazen, fazanten, eenden, duiven en ganzen. De jagers zien het als schadebestrijding.

Jachtseizoen begonnen
Een jager met een geschoten haas

De jagers hebben twee jachtdagen per jaar: een grote en kleine jachtdag. Op de grote jachtdag zijn er meer ‘geweren’ en er wordt ook op de hazen gejaagd, in tegenstelling tot de kleine jachtdag. Tijdens de jachtdagen zijn er jagers en drijvers. Een drijver loopt met de jachthond mee om ook naar wild uit te kijken. Zodra een jager een schot gelost heeft, gaat de jachthond erachteraan om het dier op te halen. Op de video hieronder krijg je een beeld van het jagen met jachthonden.

Naast al het kleine wild wat op de Uithof te vinden is, is er ook al meerdere keren een ree gespot. Deze zijn niet vrijgegeven door Utrechts Landschap en dat betekent dat deze niet afgeschoten mogen worden. Er zijn meer reeën te vinden in de omgeving van de Uithof, zoals in de bossen van Amelisweerd en Rhijnauwen.

Jagers zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Daar zijn zij ook verzekerd. Als je jager bent, is het verplicht om thuis een kluis te hebben die aan de muur is vastgemaakt, om het geweer op een veilige manier op te bergen. Alleen de jager weet waar de sleutel ligt. De politie doet soms een huisbezoek om te kijken of alles in orde is. Bijvoorbeeld of het geweer in de kluis ligt, er geen kogels meer inzitten enzovoort.

Voor het radioprogramma CampusFM gaat verslaggever Eefje van Harskamp met een jager naar de Uithof in Utrecht want daar mag weer gejaagd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.