Populaties dassen groeien op Utrechtse Heuvelrug

Afgelopen week is het startschot gegeven voor de bouw van de laatste van vijf ecoducten op de Utrechtse Heuvelrug. Op de Amersfoortsestraat wordt momenteel druk aan het laatste ecoduct gebouwd, hierna is volledige genetische uitwisseling van dassenpopulaties tussen Utrecht-West en Utrecht-Oost mogelijk. Volgens boswachter Joris Hellevoort is het aantal dassen de afgelopen jaren, door de komst van de ecoducten en faunapassage’s, toegenomen.

Op de kaart is met rode cirkels aangegeven waar de vijf ecoducten plaatsvinden. Het Boele Staal ecoduct, rechts op de kaart, wordt momenteel gebouwd.

Schermafbeelding 2014-12-04 om 11.45.22

“Op de Utrechtse Heuvelrug kwamen afgelopen jaren steeds minder dassen voor. In Nederland is de das een beschermd diersoort dus dit was natuurlijk geen goed teken. Door schaalvergroting, land- en bosbouw, verstedelijking en aanrijding waren er steeds minder dassen in dit natuurgebied”, vertelt boswachter Joris. “Daarnaast is het belangrijk voor dierenpopulaties om zich genetisch te kunnen uitwisselen. Door het versnipperde natuurgebied was dit nauwelijks mogelijk.”

In 2008 werden voor het eerst bij het wildviaduct onder de A28 tussen landgoed Oostbroek en landgoed Vollenhoven dassensporen gezien. Die zijn duidelijk te herkennen aan de vier tenen naast elkaar en flinke nagels ervoor.

Schermafbeelding 2014-12-04 om 12.50.18

Het onderstaande krantenartikel uit ‘Mijn Landschap’ van 2008 is te lezen hoe blij boswachter Hugo Spitzen (voorganger van boswachter Joris Hellevoort) is met het vinden van deze dassensporen.

Schermafbeelding 2014-12-04 om 11.28.51

“Zelf was ik ook betrokken geweest bij de inrichting van een van de ecoducten op de Utrechtse Heuvelrug. Vooral toen merkte ik dat heel erg veel dieren bijna stonden te trappelen via het ecoduct de oversteek te kunnen maken. De ecoducten waren echt hard nodig, met name voor de dassen die op de Heuvelrug leven. Al gaat het de laatste jaren steeds beter met de das, dit is toch wel een laatste zetje om de populatie sterker en groter te maken.”

In mei 2014 is het volgende filmpje van twee jonge dassen gemaakt die aan het spelen zijn op de Utrechtse Heuvelrug.

Het eerste van de vijf ecoducten dat gebouwd werd in het programma ‘Hart van Heuvelrug’ werd in 2005 gerealiseerd. Met de komst van deze, en opvolgende ecoducten, kunnen we stellen dat het met de dassenpopulatie steeds beter gesteld is. Op het Heuvelruggebied werden er in 2008 ongeveer 50 dassen geteld. In 2013 waren dit er ongeveer 60. Nog steeds worden er nieuwe burchten ontdekt wat wijst op uitbreiding van de populatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.