Otters waarschijnlijk ook in Utrecht

1000 otters in 2020, dat is het doel van the Otter Challenge. Een enorme uitdaging, want er zijn op dit moment maar zo’n honderd otters in Nederland. Daar komt bij dat ze vaak slachtoffer van verkeer zijn. De meeste otters leven in Overijssel en Friesland. Maar ze zijn ook ruim twee jaar geleden in Utrecht gespot.

 

De Europese Otter
De Europese otter.

Op het volgende kaartje van Natuurmonumenten kun je zien, waar ze in het Groene hart voorkomen. Als we naar Utrecht kijken, zien we een groen en een rood icoontje rond de Loosdrechtse plassen. Het rode icoontje betekent dat er een ottertje dood gevonden is, het groene dat er eentje levend gespot is.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zaTlEjgbLXbM.kC4SQYv-2zyk

In 2011 is de otter, volgens het kaartje, voor het laatst gezien. Helaas is de vrouwtjesotter omgekomen in het verkeer. Onderzoek van de baarmoeder wees wel uit dat het wijfje kinderen had gebaard. Dat is positief, want wellicht leven er nu toch meer otters in en rondom de Loosdrechtste plassen. Maar dat is moeilijk te controleren, want otters zijn ’s nachts actief. Toch worden ze wel gezien door middel van een wildcamera. Zo werd in juni 2010 in dezelfde Utrechtse plassen een ottertje gespot op een wildcamera. De beelden daarvan hebben we niet kunnen vinden, maar we hebben wel de beelden van een otter bij de Nieuwkoopse plassen. Hoe dat eruit ziet kun je in het volgende filmpje bekijken:

Meer weten van dit onderwerp? Eerder sprak ik met Carl Koningel, projectleider van the Otter Challenge over de otter in Nederland.

Mocht je zelf nou een goed idee hebben voor de otter challenge, dan kun je je idee insturen tot 14 december. Neem een kijkje op www.theotterchallenge.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.