Utrechts platform WijkConnect.com droomt van app

Terwijl het Bezuidenhout in Den Haag vorige week als eerste wijk van Nederland een applicatie voor de smartphone en tablet heeft gelanceerd, investeert het Utrechtse platform WijkConnect.com in de verbetering van de mobiele website. Ziet oprichter Berny de Vries van WijkConnect.com niets in een app?

Berny de Vries van WijkConnect.com. Foto: LinkedIn
Berny de Vries van WijkConnect.com. Foto: LinkedIn

Integendeel, stelt De Vries. WijkConnect.com – een online platform dat sinds twee jaar verschillende partijen in zeven Utrechtse wijken stimuleert om lokale initiatieven te ontplooien – wil ook zeker toegankelijk zijn voor gebruikers van een smartphone of tablet. “Het gaat om de manier waarop je veel informatie kunt bundelen en vervolgens presenteren. Maar nu bouwen we vooral aan de infrastructuur van de website.” De Vries erkent het belang van een toegankelijke website. “Tegenwoordig komt veertig procent van de bezoekers van de website binnen via een telefoon of tablet.”

Het online middelpunt waar bewoners en organisaties samenkomen is in juli 2012 in Amsterdam gepresenteerd. Op 29 september van dat jaar is het als eerste gepresenteerd aan bewoners van Hooggraven. “In een wijk heb je honderden organisaties, duizenden bewoners en tientallen initiatieven, maar ze vinden elkaar niet. Ze hebben namelijk geen contact met elkaar. En dan kunnen ze elkaar al helemaal niet helpen”, legt De Vries uit. De achterliggende gedachte achter het initiatief is volgens hem ‘vergelijkbaar’ met die van het Wijkberaad Bezuidenhout. De Bezuidenhout App – gratis te verkrijgen via de iTunes Apple Store – is in het leven geroepen om lokale ondernemers te ondersteunen en om de sociale cohesie in de wijk te verbeteren. Dat doet de app door acties van ondernemers te bundelen en door alle activiteiten in de buurt te verzamelen op één plek. Kijk hieronder welke functies de app nog meer heeft.

De Bezuidenhout App
De Bezuidenhout App

Het opzetten van de Bezuidenhout App heeft de belastingbetaler geen geld gekost, zegt de voorzitter van het Wijkberaad, Jacob Snijders, in gesprek met CampusFM. Luister hieronder naar een interview met de wijkvoorzitter.

https://soundcloud.com/campusblog/campusfm-12-december-2014#t=9:24

Net als de Bezuidenhout App is WijkConnect.com geheel vanuit de wijk gestart, zonder inmenging van de gemeente. Ondernemers in Hooggraven en de Rabobank hebben de oprichting van het Utrechtse platform gefinancierd. Inmiddels is Hooggraven niet de enige wijk in Utrecht die van de website gebruik maakt: in Utrecht zijn al zeven wijken ‘online’. Landelijk ligt dat aantal op elf. De Vries wil komend jaar ‘stadsbreed uitrollen’. Dat wil zeggen dat het platform voor alle wijken in Utrecht beschikbaar moet zijn.

Op 1 februari komt de nieuwe versie van WijkConnect.com online, die geschikter is voor gebruikers van een tablet of smartphone. Liefhebbers van de app moeten nog even wachten. “Uiteraard is die vraag eerder gesteld door onze gebruikers: een app is snel en gebruiksvriendelijk. Om echter duizenden connecties goed te kunnen faciliteren, heb je een infrastructuur nodig. Vergelijk het met het bouwen van een daadwerkelijke wijk: een paar huizen is snel gebouwd. Maar wil je duizenden huizen aansluiten op riolering, fundering en elektriciteit, dan heb je een goede infrastructuur nodig. Daar ligt nu onze prioriteit, die digitale, sociale infrastructuur bouwen. Zodat áls we een app lanceren, het gelijk de beste van Nederland wordt. Dat lijkt mij magnifiek”, aldus De Vries opgetogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.