Alles over Michelin

Wist je dat?

De Michelingids 115 jaar geleden bedacht werd? Dit was namelijk in het jaar 1900. De gidsen die toen verschenen waren nog gratis. Op dit moment kost de rode gids zo rond de twintig euro.

De gids oorspronkelijk was bedoeld voor mensen die lang onderweg waren? Na een lange dag reizen heb je namelijk behoefte aan een lekkere warme maaltijd en een goed bed. Zo werd de Michelingids geboren. Een gids waarin je onderweg een restaurant en hotel kon opzoeken.

De Michelinster pas in 1926 geïntroduceerd werd?

De sterren eerst iets heel anders betekenden?

Eén ster: Je kunt hier veilig eten en zonder buikgriep de deur uit.

Twee sterren: Je kunt hier eten als je toevallig voorbij komt rijden.

Drie sterren: Het is de moeite waard om 30 kilometer om te rijden voor dit restaurant, als je tenminste honger hebt.

De sterren op dit moment het volgende betekenen:

Één ster: Heeft een restaurant één ster, dan is het restaurant uitstekend in zijn categorie en kan het beschouwd worden als een goed ‘rustpunt’ op je route.

Twee sterren: Twee sterren geeft aan dat het restaurant de moeite waard is om voor om te rijden. Bij een tweesterren restaurant zijn er vaak ook bijzondere specialiteiten en wijnen te vinden.

Drie sterren: Voor dit restaurant reis je zelfs af naar Frankrijk, als dat zou moeten. Het eten dat hier wordt geserveerd is van het hoogste niveau en er worden beroemde wijnen geschonken.

Michelin in 2005 een enorme blunder heeft gemaakt? Toen hadden ze namelijk een nog niet geopend restaurant in hun gids vermeld. De inspecteurs hadden het restaurant dus nog nooit bezocht kunnen hebben. Toch kreeg het restaurant een Bib Gourmand van de inspecteurs. Apart natuurlijk. Michelin twijfelde hierna dan ook geen seconde en haalde alle vijftigduizend rode boekjes uit de handel. Ze hebben vervolgens alle vijftigduizend gidsen vervangen voor een exemplaar zonder het betreffende restaurant.

Ben je helemaal in hogere culinaire sferen geraakt en wil je meer te weten komen over de wereld rondom Michelin? Kijk dan op de website van culinair onderzoeksjournalist Eelco van Wieringen.

Bron: Nieuwsblad.be, Huffingtonpost.com, cremecrue.nl.FullSizeRender

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.