Cricket leeft in Utrecht

Meer dan een miljard sportfans zitten over iets minder dan drie weken aan de buis gekluisterd. Dan begint in Australië en Nieuw-Zeeland namelijk het Wereldkampioenschap Cricket, misschien wel hét sportevenement van 2015. In Nederland is cricket echter een kleine sport, toch wordt het ook in Utrecht fanatiek gespeeld. Onder andere bij SV Kampong.

Cricketer_bowled

Afgelopen vrijdag was in de uitzending van CampusFM te horen hoe verslaggever Guus de Jong opzoek ging naar de essentie van cricket. Waarom is dat wereldkampioenschap bijvoorbeeld zo speciaal? En wist je bijvoorbeeld dat het Nederlands cricketelftal aan de laatste twee wereldkampioenschappen heeft meegedaan?

Cricket is een enorm complexe sport. Voor een toevallige voorbijganger zal het lastig zijn om te volgen, zo zegt althans Floris Jansen. De oud-international van het Nederlandse cricketteam en tegenwoordig verenigingsmanager bij Kampong Cricket, een afdeling van het veel grotere SV Kampong. “Misschien is dat wel wat de sport zo interessant maakt. Dat je er even voor moet gaan zitten om het te begrijpen.”

Op YouTube zijn volgens Jansen een aantal filmpjes te vinden die cricket heel goed uitleggen. Het onderstaande is hiervan een prima voorbeeld:

Dat cricket in Nederland een kleine sport is, betekent niet dat het helemaal nergens wordt gespeeld. In totaal spelen beoefenen in Nederland ongeveer vijfduizend mensen de cricketsport. En in Utrecht zijn er bijvoorbeeld al twee clubs: Hercules en Kampong. Die laatstgenoemde is de grootste en heeft zo rond de 140 leden. Ongeveer de helft daarvan is internationaal en komt veelal uit landen waar cricket een stuk populairder is. Centrale punt vormt het clubgebouw aan de Mytylweg, waar nu nog voetbalvelden liggen moet in mei (als het cricketseizoen begint) tot aan het eind van de zomer een groot veld verrijzen.

“Wij zijn zeker fanatiek”, vertelt de verenigingsmanager als het in het interview gaat over het cricket van Kampong. “We spelen in de Hoofdklasse, oftewel de hoogste competitie die er is in Nederland en zijn in de jaren ’80 tweemaal landskampioen geweest”. Het eerste vrouwenteam deed trouwens hetzelfde in de afgelopen twee seizoenen.

De cricketwereld mag in Utrecht dan wel klein zijn, het zorgt er ook voor dat de mensen elkaar kennen. “Ik hou heel erg van het sfeertje om de sport heen. Het is er heel gemoedelijk”, aldus Floris Jansen.

Meer willen weten over Kampong Cricket? Kijk eens op hun website. En wil je meer horen van CampusFM? Luister hier de hele aflevering terug.

Eén gedachte over “Cricket leeft in Utrecht

  • 13 februari, 2015 om 15:06
    Permalink

    Leuke blog. Succes voor de leek met “de regels van cricket uitgelegd”.
    Bij Kampong is op zaterdag ook een studententeam in een zeer gezellige competitie. Geinteresseerden kunnen via mail contact opnemen met me! De competitie loopt van mei tot en met augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.