Curling Club Utrecht vecht tegen onbekendheid sport

Op de Olympische Winterspelen komen er in totaal vijftien verschillende sporten  aan bod die op het sneeuw of ijs beoefend kunnen worden. Toch kiezen wij Nederlanders in de koude maanden massaal voor het traditionele schaatsen, skiën of snowboarden. Maar dat kan ook anders: in Utrecht wordt er al sinds 1972 met stenen over het ijs geschoven door de Curling Club Utrecht.

CCU inloopdag 3
Op 1 maart 2014 hield de CCU een inloopochtend naar aanleiding van de Olympische Winterspelen. Foto: Jacco van der Weerd.

De CCU houdt wekelijks op zaterdagochtend tussen 9 en 11 trainingen en interne wedstrijden en toernooitjes op de Vechtsebanen in Overvecht. “Daar komen mensen van alle leeftijdsgroepen op af”, vertelt vicevoorzitter Ben Wiegers. De club heeft momenteel geen jeugdafdeling, maar er zijn wel degelijk ook jongeren actief: “Ons jongste lid is zestien jaar oud.”

Curling behoort tot de minder beoefende sporten in Nederland en Wiegers heeft daar een verklaring voor: “Je bent natuurlijk erg afhankelijk van een ijsbaan. Sporten als korfbal kun je overal spelen, bij curling heb je de beschikking over een kunstijsbaan nodig.” De CCU heeft dan ook leden uit de verre omgeving. “We hebben één lid uit Hippolytushoef, een dorpje aan de kop van Noord-Holland, maar ook bijvoorbeeld uit Rotterdam en Amersfoort.”

De geringe bekendheid van de sport in Nederland leidt er ook toe dat de CCU niet overloopt van de leden. De Olympische Winterspelen die elke vier jaar gehouden worden zijn dan ook een gouden evenement voor de club. “Na afloop van de Spelen in februari 2014 kregen we ineens tien nieuwe leden.” aldus Wiegers.

Omdat de huur van de Vechtsebanen de CCU relatief veel geld kost en het nog drie jaar duurt tot de volgende Winterspelen, doet de club er alles aan om aan nieuwe leden te komen. Er worden jaarlijks twee open dagen en een daaropvolgende kennismakingscursus georganiseerd. Het volgende interne toernooi, de VeBo Cup, vindt plaats op 14 februari. Voor de Cup, waarbij naast de sport ook vooral de gezelligheid centraal staat, zijn tot nu toe twintig aanmeldingen.

In 2009 maakte VPRO-programma Holland Sport item over curling in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.