DOMunder razend populair

 De ondergrondse tentoonstelling, DOMunder, vertelt het verhaal van 2000 jaar Utrecht, Domplein en Nederland.  De nieuwe publiekstrekker van Utrecht heeft sinds de opening in juni al meer dan 20.000 tickets verkocht.’Ongelofelijk,’ vindt Tijn van Pieren van DOMunder. 

Een deel van de bijzondere muntschat
Een deel van de bijzondere muntschat

Samen met Tijn van Pieren sta ik op het Domplein. Van Pieren loopt het plein over. ‘Dit grote gebied waar ik nu loop, hieronder bevindt het museum zich.’ Ik kan me nog niet zo goed voorstellen dat onder de grond, waar ik sta, zoveel Utrechtse geschiedenis ligt. Het maakt me wel nieuwsgierig en we gaan de trap af. Eenmaal beneden is het spannender dan ik had verwacht. We komen in een soort grot, het is donker en er klinkt een spannend muziekje. Mensen zijn met een zaklamp op archeologische ontdekkingstocht. Al met al een indrukwekkend geheel. Hoe dat er ongeveer aan toe gaat, kun je het volgende filmpje van het Jeugdjournaal beleven:

 

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84411374&x-yt-ts=1421828030&list=PL43B32362B7547BBB&v=EUToZJpOVVg#t=49

Al een hele tijd worden er onder het Domplein opgravingen gedaan. Pas geleden werden er nog twintig eeuwenoude munten gevonden. En dat terwijl er vorig jaar op dezelfde plek ook al veertig munten werden ontdekt. “Kijk, hier zijn ze gevonden.” Met een zaklamp wijst van Pieren mij de plek aan. “Het is inderdaad heel bijzonder dat er zoveel munten op één plek worden gevonden. Er wordt nu uitgebreid onderzoek naar gedaan en binnenkort zullen de munten hier te bewonderen zijn.”

Maar er is veel te bekijken in DOMunder en dat moet alleen nog maar meer worden. “In de toekomst zouden we ook graag willen dat terwijl er mensen rondkijken er ondertussen archeologen bezig zijn met opgravingen,” aldus van Pieren.

In de radio uitzending van 9 januari deed ik live verslag van onder het Domplein en had ik het met Van Pieren over de gevonden muntschat. Terug luisteren? Dat kan hier!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.