Sierlijk flaneren tussen de marathonschaatsers

De Weissensee in Oosterrijk wordt deze weken compleet in beslag genomen door de langebaan schaatsers van de Alternatieve Elfstedentocht. Je zou het door de drukte bijna vergeten, maar er worden ook nog andere sportieve activiteiten beoefend op het grote meer. Een daarvan is kunstschaatsen. We spraken met Tamara Mittermayr, zij geeft kunstschaatsles op de Weissensee. 

IMG_0076
Tamara bij de Weissensee. Foto: Anne van Riel

De afgelopen drie jaar staat Tamara, wanneer het kwik onder nul daalt, met haar werkcaravan aan de rand van de Weissensee. Vanuit hier organiseert ze de kunstschaatslessen. “Het is elke keer opnieuw een spannende uitdaging”, vertelt ze enthousiast.


Screen Shot 2015-01-22 at 1.34.15 PM
De caravan van Tamara. Foto: Anne van Riel

Hoewel de aanwezige schaatsers veelal gespecialiseerd zijn in marathonschaatsen, heeft Tamara het erg druk. Dagelijks geeft ze drie lessen. “Ik ben hier begonnen omdat we op de Weissensee alleen cursussen hebben voor snelschaatsen.” Tamara is zelf ook opgeleid om les te geven in langebaan schaatsen, maar besloot drie jaar geleden te gaan voor het kunstschaatsen. “Kunstschaatsen mag niet vergeten worden”, benadrukt Tamara.

Screen Shot 2015-01-22 at 1.32.24 PM
Tamara leert de cursist op een punt te focussen tijdens een pirouette. Foto: Anne van Riel

Kunstschaatsen is een vrij onpopulaire wintersport. Bij deze sport maken solisten, paren en groepen schaatsers rotaties, sprongen en andere bewegingen op het ijs. Meestal onder begeleiding van muziek. De lessen die Tamara verzorgt zijn zonder bijpassende muziek. De apresski-muziek uit de boxen van de Alternatieve Elfstedentocht schalt namelijk over het hele meer. “Mensen vinden het erg leuk om ook eens wat anders te doen op schaatsen dan het snelschaatsen. Meestal komen ze ieder jaar weer terug”, vertelt Tamara. De sierlijke schaatssport steelt van veel cursisten het hart.

#Kunstschaatsen

A post shared by Petra (@___peet___) on

De kunstschaatslessen trekken een breed publiek. “Kunstschaatsen is écht voor iedereen en dat maakt deze wintersport zo leuk.” Jong en oud kan bij haar terecht. De meisjes zijn in de meerderheid, vertelt de schaatscoach. “Ik ben daar echt niet blij mee. We hebben namelijk ook jongens nodig, voor de lifts natuurlijk.”

Wil je zien hoe zo’n eerste kunstschaatsles van Tamara verloopt? Klik dan hier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.