Lekker bourgondisch

Bourgondisch eten, het is een vage term die lastig te definiëren is. Althans, voor mensen die zich niet druk maken om de benaming van hun eten. Voor sommige mensen geldt dit niet, zij hebben van eten hun werk gemaakt. Maike van den Berg is er een van hen. Zij test voor de website www.smaakvolgers.nl restaurants en kiest haar avondeten niet in de supermarkt, maar van een menukaart.

‘Bourgondisch eten staat voor mij voor veel. Veel van alles. En dan het liefst uit Frankrijk. Dat geeft toch altijd een luxe gevoel aan eten dat niet goed te beschrijven is. Alsof Frans eten meer klasse heeft. Ik moet gelijk denken aan een mooie biefstuk met rode port saus en aardappelgratin. En veel wijn, dat is uiteraard ook belangrijk’, lacht Maike. ‘Maar bourgondisch staat ook voor de manier van het bereiden van gerechten. Het is niet per definitie gezond eten, maar er is wel gebruik gemaakt van verse en eerlijke producten die geen e-nummers bevatten. En bovenal, bourgondisch staat voor levensgenieters. Heerlijk de tijd nemen om heerlijk te eten.’

Over het idee van Shamida Smulders, die met haar omgebouwde bakfiets reizigers op Utrecht Centraal van bourgondische magnetronmaaltijden voorziet, is Maike zeer te spreken. ‘Mensen die haast hebben zijn snel geneigd om maar een vette hap te halen, aangezien er gewoon niet meer keuze is. Dus als iemand het initiatief neemt om mensen te voorzien van een vers bereidde maaltijd die gezond en waarschijnlijk smaakvoller is dan de gemiddelde maaltijd op een station, dan juich ik dat natuurlijk van harte toe! We leven in een snelle maatschappij, niemand staat meer stil en alles moet snel, snel, snel. Maar laten we vooral het belang van lekker en gezond eten niet vergeten, en ik denk dat initiatieven zoals die van Shamida daar aan bij kunnen dragen.’

 

Voor de echte smulpapen hebben we nog een aantal bourgondische recepten samengesteld. Eet smakelijk, en geniet!

Biefstuk met Kaapse portsaus

Gepofte rozeval aardappel gevuld met runderstoofvlees

Citroenkip met rozemarijn en rode peper

10174936_10202712595970478_1313461262_n

 

Foto’s: Maike van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.