Maak je eigen parfum in 5 stappen

Parfumontwerpster Tanja Deurloo heeft samen met het kunstenaarsduo Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands een parfum ontworpen dat een eerbetoon is aan de iepen van Amsterdam. Onze verslaggever Emmelie Valkenburgh ging bij de parfummakers op bezoek.

Veel mensen waren enthousiast. Maar lijkt de Eau d’Amsterdam jou helemaal niks?

Dan wordt het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het maken van je eigen parfum is een fluitje van een cent. Je hebt helemaal geen speciale vloeistoffen of een fabriek nodig om een lekker parfum te maken. Het enige dat je nodig hebt, is tijd en spulletjes die waarschijnlijk toch al in je keukenkastje staan.

Stap 1:

De belangrijkste vraag van het parfumproces: welke geur krijgt jouw parfum? Wat vind je lekker ruiken? Stap 1 is dan ook heel simpel: verzamel dingen die je lekker vindt ruiken. Dat kunnen kruiden of bloemen zijn, maar geen vloeistoffen. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, rozemarijn en rozen.

Stap 2:

Maal deze dingen fijn met een vijzel en een stamper. Je hebt helemaal niet veel materiaal nodig. Dat is natuurlijk afhankelijk van hoeveel parfum je wilt maken en hoe sterk je jouw luchtje wil hebben.

Stap 3:

Vervolgens voeg je wat water toe, gebruik ongeveer tien druppels. Het beste kun je dat doen met een pipetje. Mocht je dat niet hebben, wees dan echt voorzichtig. Meer water zal er namelijk voor zorgen dat je parfum minder sterk wordt en dat wil natuurlijk niemand. Nadat je tien druppels water in je mengsel hebt gedaan, is het tijd om er één druppel alcohol bij te doen. Dit dient als oplosmiddel.

Stap 4:

Nu alle ingrediënten bij elkaar gevoegd zijn, is het tijd om je mengsel te zeven. Want stukjes in je parfum, dat klinkt niet echt aantrekkelijk, toch? Check na één keer zeven of alle stukjes eruit zijn, als dat niet het geval is, kun je het mengsel gewoon nog een keer door de zeef halen.

Stap 5:

Je parfum is af! Om wekenlang je eigen luchtje te kunnen dragen, moet het natuurlijk wel in een mooi flesje zitten. De laatste stap is dan ook: giet je parfum in een spuitflesje. Dat kan een leeg flesje zijn van je vorige parfum, maar anders is zo’n ding ook te koop bij winkels als Action en Xenos. De laatste, niet geheel onbelangrijke tip: ruik even aan je parfum voordat je ‘m in je flesje doet.

Bovenstaande manier is de makkelijkste manier op je eigen parfum te maken. Heb je meer tijd en wil je het op een andere manier doen? In onderstaand filmpje legt Jamie Petitto uit hoe je parfum kunt maken met verschillende oliën.

 

Ben je benieuwd naar de uitzending van afgelopen week van CampusFM. Klik dan hier!

Een gedachte over “Maak je eigen parfum in 5 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.