Op zoek naar nabestaanden

Bron: Nel van Ratingen
Programma van de begrafenis van de 49-jarige man. Bron: Nel van Ratingen

De Utrechtse Stadsdichters dragen alleen een gedicht voor bij een uitvaart als er niemand bij aanwezig is. Het gebeurt niet vaak dat de dichters een gedicht voordragen. Begrafenisondernemers proberen namelijk nabestaanden te vinden als ze een melding krijgen van een eenzame uitvaart. 

Nel van Ratingen is uitvaartondernemer bij De Zwaan Uitvaarten en heeft al een aantal eenzame uitvaarten meegemaakt. Afgelopen juli heeft ze de uitvaart van een 49-jarige alleenstaande man verzorgd. Toen hij werd gevonden kreeg Van Ratingen een melding en ging ze op zoek naar nabestaanden. “De man was verslaafd aan harddrugs en was dakloos. We hebben een vriend van hem kunnen vinden. Ze hadden ooit samengewoond en zagen elkaar daarna af en toe nog.” Voor de uitvaart kreeg de man de kans om afscheid te nemen van zijn vriend. “Je weet nooit of er mensen zijn die de overledene nog willen zien. Ik vind het daarom belangrijk om degene altijd op te baren. Als is het alleen maar een hand als iemand er bijvoorbeeld niet goed meer uitziet. De vriend die we hadden gevonden, kon op die manier nog afscheid nemen. Bij de dienst zelf was hij niet aanwezig”, vertelt Van Ratingen.

De vriend van de man heeft geholpen bij de invulling van de uitvaart. “Aan hem heb ik gevraagd welke muziek de man mooi vond. ‘Dag Lieve Jongen’ paste bijvoorbeeld goed bij
hem. Het In Paradisum gaat over het paradijs waar de overledene naar toe gaat. Dat is dus heel mooi bij begrafenissen”, aldus Van Ratingen.

Eenzame uitvaart
Bron: Hedwig Zwanikken

Tijdens de uitvaart waren tien hulpverleners aanwezig. De straatpastoor leidde de dienst. “Voor de dienst hebben we koffie en thee gedronken. Iedereen had iets meegenomen. Tijdens de dienst zijn we rond de kist gaan staan en kon iedereen iets zeggen. Er waren heel veel warme woorden. Ook zijn er kaarsjes neergezet op de kist. In alle eenvoud was het een mooi afscheid. Na afloop zijn we met z’n allen naar de begraafplaats gegaan.”

Ruben van Gogh maakt gedichten voor eenzame uitvaarten. Het gedicht dat dichter maakte voor het jongetje Milcho is voor een deel te horen in de uitzending. In de aflevering vertelt Van Gogh onder andere waarom hij gedichten voor eenzame uitvaarten maakt. Nieuwsgierig geworden naar het hele gedicht voor Milcho? Luister het dan hieronder.

https://soundcloud.com/campusblog/gedicht-voor-milcho-er-waren-geen-woorden-voor-je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.