Oude schatten van Utrecht worden de nieuwe pareltjes van de stad

Dat er veel kerken worden behouden doordat ze een nieuwe bestemming krijgen, is steeds gebruikelijker. Veel mensen kennen hier ook een voorbeeld van, maar dat een groot aantal van de bekendste Utrechtse gebouwen niet meer haar originele functie vervult, is minder bekend. Een paar voorbeelden waar iedere Utrechter wel eens langskomt.

Tijdens uitzending 64 van CampusTalk was Mirjam Blott bij ons te gast in de studio. Blott is projectleider Agenda Herbestemming Religieus Erfgoed. Deze agenda is een project van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In CampusTalk vertelt zij hoe de toekomst er voor kerken en kloosters die hun religieuze functie verliezen uitziet.

 

Voorbeelden uit de stad

                                                                         Oudaen

Oudaen vandaag de dag. Bron: Oudaen
Oudaen vandaag de dag. Bron: Oudaen

Het oude stadskasteel is een monument aan de Oudegracht 99. Oudaen diende vooral als weerbaarheidshuis. Wanneer het middeleeuwse huis precies is gebouwd, is niet bekend, maar het stamt uit de 13e eeuw. Het is het best bewaarde stadskasteel van Utrecht en is in de loop der jaren heel vaak verbouwd. Oudaen heeft twee keer een nieuwe functie gekregen: in de 18e eeuw werd het van een stadskasteel geschikt gemaakt als bejaardentehuis en verandert ongeveer 200 jaar later in de huidige bestemming: bierbrouwerij en restaurant. Wat veel mensen niet weten is dat studentenvereniging Veritas in 1967 heel kort in het bezit is geweest van het prestigieuze pand. Het onderhoud van het gebouw was te duur, waardoor het al snel in handen kwam van het Utrechts Monumentenfonds. Vandaag de dag is Oudaen te bezoeken voor feesten, huwelijken, vergaderingen, diners en voor de bierbrouwerij.

Oudaen zoals het gebouw er in het begin uitzag. Bron: Oudaen
Oudaen als weerbaarheidshuis. Bron: Oudaen

 

Winkel van Sinkel

De grote zaal in de Winkel van Sinkel. Bron: Winkel van Sinkel
De grote zaal in de Winkel van Sinkel. Bron: Winkel van Sinkel

De naam verraad het al: het ‘cultureel culinair warenhuis’ was vroeger een winkelcentrum. Het was het eerste warenhuis in Utrecht en werd verbouwd uit opdracht van Anton Sinkel, vandaar de naam Winkel van Sinkel. Tegenwoordig wordt er weinig gewinkeld in het pand, maar des te meer gegeten, gedronken en gedanst. In 1995 werd het voormalige warenhuis omgebouwd tot horecagelegenheid. In het gebouw zijn een Grandcafé, Tapaskelder, Nachtwinkel (discotheek) en Anton’s Bar te vinden. Ook vinden er regelmatig culturele evenementen plaats.

 

In de huidige indeling is het oude warenhuis terug te zien. Vooral in de verschillende hoogtes en verdiepingen in het gebouw. Daarnaast zijn ook de pilaren, zoals die in de grote zaal, heel kenmerkend.

 

Postkantoor aan de Neude

Er zijn momenteel serieuze plannen voor een hotel in het voormalig postkantoor aan de Neude

Het postkantoor aan de Neude kan niemand ontgaan. Midden in de stad staat een van de grootste gebouwen die Utrecht kent. In 2011 verloor het postkantoor haar functie en kwam het leeg te staan. Anders dan de andere locaties die in dit artikel naar voren komen, heeft het oude postkantoor nog geen definitieve nieuwe bestemming. Lang werd er gesproken over een nieuwe bibliotheek in het pand, maar door dat plan kwam in oktober 2014 een dikke streep te staan. Tot en met vier januari 2015 fungeerde het postkantoor als expositieruimte voor een expositie over Leonardo da Vinci. Momenteel staat het leeg, maar er zijn serieuze plannen voor een hotel en winkelruimte. Het gigantische gebouw zou daar volgens A.S.R. Vastgoed Ontwikkelaar perfect voor zijn.

 

Studentencomplex de Sterren

De Sterren is een van de meest recente gebouwen met een nieuwe functie in de stad Utrecht. Het is een studentencomplex van de SSH en het complex ligt aan de Pythagoraslaan aan de rand van het industrieterrein in Rijnsweerd. Het is in de zomer van 2014 opgeleverd. Gloednieuw dus! Toch niet helemaal. Het complex is namelijk gebouwd in het voormalige Provinciehuis van de provincie Utrecht. Vastgoedbedrijf De Waal heeft in het oude kantoorpand woonruimte gecreëerd voor 690 studenten. De medewerkers van de provincie hebben vanaf hun nieuwe werkplek aan de Archimedeslaan nog zicht op hun oude onderkomen.

In onderstaand video van Peutz laat complexbeheerder Ted De Sterren zien.

Een gedachte over “Oude schatten van Utrecht worden de nieuwe pareltjes van de stad

  • 15 januari, 2015 om 16:49
    Permalink

    wat een prachtige bijdrage in combinatie met je item + gast over monumentaal erfgoed. Heb er van genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.