Ruim 60.000 spreeuwen boven Utrecht

In de lucht boven de wijk Hoograven was een toneelstuk van spreeuwen te zien. Tussen de 60.000 en 70.000 spreeuwen vliegen rond en dat levert prachtige plaatjes op. Ook de woordvoerder van de Vogelbescherming noemde het bijzonder omdat het boven een stedelijk gebied is.

Spreeuwen 2

De spreeuwen houden zich al tijd boven Hoograven en de laatste dagen zijn er steeds meer spreeuwen aangesloten, aldus de woordvoerder. Op social media zoals Facebook en Twitter doken er veel foto’s van de zwerm op, veel mensen stonden buiten te kijken.

De spreeuwen vliegen in een grote zwerm om zich te beschermen tegen roofvogels. Die raken waarschijnlijk gedesoriënteerd door de snel bewegende zwerm spreeuwen. De kans dat er een spreeuw uit de groep wordt gepikt door een roofvogel is erg klein, zegt de woordvoerder van de Vogelbescherming.

Het duurt waarschijnlijk weer een tijdje voordat we weer een groep spreeuwen zullen spotten. Als het broedseizoen begint, trekken de spreeuwen zich terug om een nestje te bouwen. Als de jongen aan het einde van de zomer groot genoeg zijn, vormen de spreeuwen weer grote groepen.

Spreeuwen

Toch is niet iedereen blij met dit tafereel. De gemeente Utrecht kreeg zeven meldingen binnen van overlast en dan vooral poep- en geluidsoverlast.

Roald van Stijn stond ook buiten met zijn opnameapparatuur, om fantastische beelden te schieten. Hij monteerde het tot de volgende video.

Het is vaker het geval dat een groep mensen geniet van de vogels en de andere partij ziet alleen maar de overlast. Dat is ook het geval met de ganzen in Zutphen. De jagers willen graag op de ganzen jagen omdat zij het zien als overlast. Maar de vogelwerkgroep Zutphen zeggen dat zij een afspraak hebben met de provincie Gelderland dat er deze winter niet gejaagd wordt op ganzen. De vogelwerkgroep stapt naar de rechter. Luister naar onderstaand item om te horen hoe verslaggever Eefje van Harskamp ganzen gaat spotten met de voorzitter van de vogelwerkgroep Zutphen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.