Sonnenborgh al 370 jaar baken van Nederlandse sterrenkunde

Toen Koning Willem III op 15 september 1853 de eerste steen legde aan Sonnenborgh had hij waarschijnlijk niet verwacht dat het gebouw in 2015 nog steeds volop in gebruik zou zijn. Sonnenborgh is dan ook de oudste universitaire sterrenwacht van Noord-Europa.

De publiekssterrenwacht beschikt over vijf telescopen voor zon en sterren. Vooral de Galakijker met een spiegeldoorsnede van 35 centimeter is indrukwekkend. “De telescoop is al 150 jaar oud en werkt nog perfect, de montering is wel een stuk minder oud”, vertelt Zeb Nemeth, rondleider bij Sonnenborgh. “Hij heeft twee assen waarop hij kan draaien en verder beweegt hij mee met de draaiing van de aarde.”

Naast de oude telescopen heeft Sonnenborgh ook een recentere aanwinst. Nemeth: “Het is in Nederland vaak bewolkt, daarom hebben we gekozen voor een digitaal planetarium. Zo kunnen we met een beamer sterren om de mensen heen projecteren en daarmee laten zien wat sterrenbeelden zijn.”

De bibliotheek die naast het planetarium gelegen is bevat een bijna volledige verzameling van sterrenkundige tijdschriften van het begin van de 19e eeuw tot nu. De Utrechtse collectie ‘instituutspublicaties’ behoort op dit gebied tot een van de meest complete collecties ter wereld.

De zon, ook een ster, komt ook nadrukkelijk naar voren bij Sonnenborgh. “Er is hier heel belangrijk zonneonderzoek gepleegd. Daar hebben we een aparte zaal voor ingericht met de kleuren van de regenboog. Daar kunnen we mooi uitleggen hoe we weten waar de zon uit bestaat.”

Sonnenborgh richt zich met het museum en de sterrenwacht vooral op de jeugd. Er worden speurtochten georganiseerd en bijeenkomsten voor de jongeren van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde. Nemeth organiseert maandelijks zo’n bijeenkomst met gastsprekers in de klassieke collegezaal van het gebouw.

Benieuwd naar de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde? Het volgende item zat in CampusTalk aflevering 58.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.