Street Art in Berlijn bedreigd

Berlijn en Street Art lijken onlosmakelijk verbonden. Toch dreigen veel kunstwerken in de Duitse hoofdstad van de muren te verdwijnen. Er is een discussie opgelaaid of het juist is om de werken te verwijderen of dat de kunst beschermd zou moeten worden als monumenten. 

De wijk Kreuzberg is het episch centrum van alle Street Art is Berlijn. Of het nu kunstwerken zijn met een politieke boodschap of alleen maar snel gespoten graffiti: op bijna elk gebouw is er wel iets te zien. Twee van de bekendste kunstwerken van de kunstenaar Blu dreigen echter voorgoed te verdwijnen.

Kunstwerken van Blu in Kreuzberg
Kunstwerken van Blu in Kreuzberg

De gebouwen waar ze op te zien zijn, zouden gesloopt moeten worden om ruimte te maken voor een groot appartementencomplex. Onaanvaardbaar volgens veel Berlijners. David Henze, Street Art specialist, ziet wel baat in het verdwijnen van de kunstwerken. Volgens hem is dat juist kenmerkend voor deze stroming van kunst. Het dwingt de kunstenaars om zich ze blijven verbeteren en vernieuwen. Street Art is volgens hem veel meer dan alleen kunst op een muur. Het is kunst met een boodschap en die boodschap verandert mee met de tijd.

De gebouwen zijn nog niet gesloopt, maar allebei de kunstwerken zijn wel al overgeschilderd. Dit is gebeurt met toestemming van de artiest Blue zelf, want ”It is the nature of street art to occupy space in celebration of its uncertainty, being aware of its temporality and fleeting existence.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.