Utrecht: de gamestad van Nederland

Videogames, computerspelletjes en interactieve entertainment. Utrecht staat erom bekend en wordt daarom ook vaak bestempeld als dé gamestad van Nederland. Het is dus niet zo gek dat de eigenaar van een spelcomputermuseum in Epe staat te popelen om naar onze gamestad te verhuizen. Dat was tevens reden genoeg om in CampusTalk aflevering  49 een bezoekje te brengen aan het museum. Maar waarom wordt Utrecht dé gamestad van Nederland genoemd?

Dutch Game Garden

De Dutch Game Garden is misschien wel het belangrijkste voorbeeld. Dit is een hotspot van talloze Nederlandse game-ontwikkelaars die onder één dak aan hun games werken. Het initiatief biedt spelontwikkelaars namelijk werkplekken en verschillende diensten waar zij gebruik van kunnen maken. Een paar van de meest talentvolle Nederlandse gamemakers hebben hier hun succesvolle spellen mogen ontwikkelen. Het is uniek in zijn soort en is enkel te vinden in Utrecht.

Gamebeurzen en -festivals

Niet alleen bevindt veel ontwikkeltalent zich in Utrecht, maar worden in deze stad ook regelmatig feestjes gevierd en shows gegeven in het teken van videogames. FirstLook, de grootste gamebeurs van de Benelux, keert namelijk sinds 2008 ieder jaar terug naar de Jaarbeurs in Utrecht. Hiernaast organiseert de Dutch Game Garden ook evenementen zoals INDIGO en The Festival of Games, die volledig in het teken staan van videogames, en dat allemaal in de Domstad.

Succesvolle ontwikkelaars

Veel van de gamemakers die in Utrecht zitten, hebben ook enorm veel succes gehad met hun producten. De beste voorbeelden hiervan zijn spelontwikkelaars Vlambeer, Abbey Games en Ronimo Games. Zij hebben met hun spellen internationale erkenning gekregen en daarmee ook nog eens aardig wat centen weten binnen te harken. Ridiculous Fishing bijvoorbeeld, een game van Vlambeer, wist in november vorig jaar maar liefst een miljoen exemplaren te verkopen op iOS. De game verscheen daarna ook op Android-apparaten.

Ridiculous Fishing is niet de enige game waar Vlambeer succes mee heeft gehad. Andere geslaagde games van de twee jongens uit Utrecht zijn Luftrausers en Nuclear Throne. Deze spellen zijn te downloaden vanaf Steam, het grootste distributieplatform op de PC, en werden ook alom geprezen door pers en publiek.

Ook de spellen Abbey Games en Ronimo Games, respectievelijk Reus en Awesomenauts, zijn uiterst populaire downloads op Steam. Reus werd bejubeld om zijn kleurrijke vormgeving en Awesomenauts biedt een unieke twist op een populair speltype in het gamelandschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.