Vaarwel blindengeleidehond

De blindengeleidehond verdwijnt. Langzamerhand wordt zijn taak overgenomen door verschillende technische snufjes. “Het is heel goed mogelijk dat de rol van de blindengeleidehond over zo’n 50 jaar volledig vervangen is door techniek”, aldus Serge Gaus, hulphondtrainer bij Martin Gaus hondenschool.

De ‘robothond’ is op dit moment in drie soorten op de markt. De vraag naar deze gadgets stijgt enorm. “Niet iedereen is een hondenvriend. Daarnaast is een deel van de blinden en slechtzienden allergisch voor hondenhaar. Een robothond is dan de perfecte oplossing”, verklaart Serge Gaus.

1. Google GlassGoogleGlass
KNGF Geleidehonden en het Radboud REshape & Innovation Center ontwikkelen samen geschikte toepassingen van de Google Glass voor slechtzienden. Het is de bedoeling dat de bril het dagelijks leven van slechtzienden verbetert. Het grote voordeel van de bril is volgens de onderzoekers, dat de bril werkt door middel van spraakbesturing. Zo hoeft een slechtziende geen moeite te doen om een bericht te typen. Daarnaast is videobellen mogelijk, waardoor hulp op afstand makkelijker tot stand kan komen.

2. Navigatie headset
Microsoft werkt samen met Future Cities Catapult aan een headset voor blinden en slechtzienden. De headset maakt gebruik van een navigatie-app waardoor de gadget de omgeving kan verwoorden. Om de informatie zo direct mogelijk over te brengen, wordt de audio niet via de normale gehoorgang, maar via het bot vlak voor het oor overgebracht.

3. I-Cane Mobilo
De I-Cane Mobilo is de intelligente variant van de loopstok. De traditionele ‘witte stok’ is in deze uitvoering verrijkt met moderne navigatie- en sensortechnologie. De stok is in staat om de blinde of slechtziende te navigeren van punt a naar b en kan daarnaast hoogteobstakels in de looproute detecteren.

Wat zou jij doen als je mocht kiezen? Kies je voor een blindengeleidehond als maatje of toch voor wat meer zekerheid met één van de technische gadgets?

Isa Fernandez weet het wel. Zij kiest voor haar blindengeleidehond Butler. “Het was liefde op het eerste gezicht”, aldus Isa Fernandez. Benieuwd hoe het leven met een blindengeleidehond is? Kijk dan op onze uitzendingen pagina. Wij liepen namelijk een dag met haar mee.

7 gedachten over “Vaarwel blindengeleidehond

 • 4 januari, 2015 om 12:59
  Permalink

  Technische alternatieven juich ik van harte toe. Maar als ik mij niet prettig voel prefereer ik toch een levend maatje. Het gevoel, de geur, zijn fysiek contact, de blik in zijn ogen en zijn trouw, zijn van onschatbare waarde. Dus niet te vervangen door een stuk emotieloos techniek.

 • 4 januari, 2015 om 12:51
  Permalink

  Helemaal eens met de conclusie van Kees. En ik denk dat het nog wel aanzienlijk wat tijd gaat kosten om voor VIPs die niet van honden houden een goed alternatief te vinden. Op dit moment is er nog niets wat in de buurt komt.

  groet Marten van Doorn

 • 3 januari, 2015 om 10:47
  Permalink

  Ik denk dat de blindengeleidehond niet zo snel zal verdwijnen. Ik ben het helemaal eens met Kees Tinga. Een elektronisch hulpmiddel kan wel een toevoeging zijn bij een geleidehond. Ik zie dat een geleidehond veel meer is dan een hulpmiddel. Het is ook een maatje en vaak aanleiding voor een gesprek en dus voor contact met de omgeving.

 • 2 januari, 2015 om 20:09
  Permalink

  Ik als geleidehondgebruiker denk dat alle technische hulpmiddelen een goede bijdrage kunnen leveren aan de mobiliteit van blinden, slechtzienden en wie weet aan welke doelgroepen nog meer, maar ik denk ook dat een computer nooit de intelligentie van een hond zal kunnen evenaren. als voorbeeld noem ik de sneeuw. Mijn hond, inmiddels 5 jaar werkzaam begrijpt inmiddels dat opgevroren ondergronden glad kunnen zijn en kiest er indien mogelijk voor deze stukken te vermijden. Mijn hond ziet openingen tussen 2 geparkeerde auto’s, waar je met een “obstakeldetector” waarschijnlijk al langs bent voor je op het signaal van “geen obstakel meer”kunt reageren.
  Natuurlijk, zodra de eerste zelfrijdende auto op de markt komt waarin ik als blinde zelfstandig op pad kan gaan, dan ga ik daar direct voor sparen, maar het idee dat die zelfrijdende auto of dat knappe navigatiesysteem met obstakeldetectie er midden in een route mee op kan houden, staat mij tegen. En dan is er natuurlijk de onvoorwaardelijke vriendschap, de gezelligheid en de gratis voetenverwarmer waarvan niemand zegt dat hij zich asociaal gedraagt wanneer je subtiel bij de balie wordt geparkeerd in plaats van achterin de rij… Maar ik hoop dat de mensen die om welke reden dan ook geen hond willen of kunnen houden, geholpen kunnen worden met deze nieuwe technologie. Of de geleidehond ooit verdwijnt? Vast, maar ik hoop dat ik dat niet meer mee mag maken.

 • 2 januari, 2015 om 19:54
  Permalink

  De technische vooruitgang is mooi en sommige hulpmiddelen enorm fijn. Maar een blindegeleidehond is eigenlijk onvervangbaar. De hond geleid niet alleen, maar brengt rust en kameraadschap. Brengt zijn blinde baas ook in contact met anderen, zorgt er hoe dan ook voor dat je eropuit gaat.
  Je technische snufje doet zijn werk wel goed maar daar hoef je niets mee, je kan gewoon op de bank blijven hangen want de wereld buiten is een flinke uitdaging hoeveel hulp en hulpmiddelen je ook hebt.
  Iets technisch moet je echt zelf aanzetten als je t nodig hebt. Een hond komt naar je toe als je niet lekker in je vel zit of juist heel vrolijk bent. Het is je vriend, je kameraad die je aanvoelt en dingen samen met je beleefd. Van je technische apparaat raakt de batterij ook leeg op een moment, dan moet je hem opladen en kun je niks meer ermee. Oké, natuurlijk een hond wordt ook moe en kun je niet non stop gebruiken/ laten werken. Maar dat werkt wel heel anders als een batterij. En in geval van nood kan je hond altijd dat stapje extra en je gsm bijv. is gewoon echt op.

  Mijn praktisch blinde vriendin heeft de wereld een tijdlang met diverse niet levende hulpmiddelen getrotseerd en daar kwam ze best een eindje met stok en iphone etc. Maar sinds zij zo’n geweldige kanjer van een blindegeleidehond aan haar zijde heeft leeft ze weer ècht. Ze is nu weer wie ze was voordat t zicht hard achteruitging. Tuurlijk er zijn nog zat hindernissen en techniek is daar soms heel handig bij want die hond kan niet iets voorlezen bijv. Maar ze heeft weer zin en vertrouwen om eropuit te gaan, haar maatje is immers bij haar. Ze straalt weer van geluk, als t effe tegenzit is die malle haarbal er altijd bij om haar affectie te geven. Er is zoveel wat een hond brengt wat techniek niet kan. Er is zoveel wat een geleidehond brengt wat zelfs een mens niet/slecht kan. Ik heb jaren voor geleider gespeelt, maar haar hondenmaatje kan en doet zoveel meer. Waar wij 2 mensen niet samen ergens langs kunnen en er losgelaten moet worden en er even wat gerrommeld moet worden voordat er weer op tempo door gelopen kan worden loopt hond met baas relaxt op snelheid door. Een hond voert zo feilloos een zoekopdracht uit waar ziende begeleiders vaak even moeten speuren.
  Een blindegeleidehond vormt zich ook echt naar zijn of haar baas. De hond reageert feilloos op zijn baas en kan buiten aangeleerde kaders iets doen/ anticiperen etc. Met technische dingen is dat veel meer afgebakend.

  Ik ben heel blij met technische vooruitgang en voor sommigen zal t een hond kunnen vervangen mogelijk. Maar de warmte, genegenheid, interactie, zorgvuldigheid etc wat een hond brengt voor zijn blinde baas is mijn inziens onvervangbaar!

 • 2 januari, 2015 om 19:50
  Permalink

  ik ben super blij met alle technische ontwikkelingen, maar hoop dat ik toch altijd gebruik kan blijven maken van een blinden geleidehond. Naast anticiperen op situaties zorgt Jacky er voor dat ik ga wandelen, vergemakkelijkt ze mijn contacten met anderen, delel ik lief en leed met haar.
  Voor mijn gevoel zal ik mij met “alleen maar” technische snufjes om mij heen zelf een robot gaan voelen: computerstem geeft door: stop, draai om, kwartslag links, stap laag van stoep …. Etc… Zo stel ik het mij nu voor. Dit terwijl een stuk lopen met Jacky langs obstakels ik het samen met haar doe waardoor ik trots op ons “teamschap” ben!

  Nu ja, ik volg de ontwikkelingen gretig, maar mijn blinden geleidehond inruilen voor een stuk techniek zie ik mezelf niet doen!

  Met vriendelijke groet,
  Dienne Robben
  Blinden geleidehond gebruiker

 • 2 januari, 2015 om 19:16
  Permalink

  Eens met Serge dat er binnen afzienbare tijd voldoende technische alternatieven voor een geleidehonden zijn maar hij gaat toch aan een belangrijke eigenschappenvan de geleidehond/therapiehond voorbij. Een hond is een levend wezen ! Het kan denken, kan voelen, kan anticiperen op situaties, kan troosten, contacten leggen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Of om met een oudere KNGF cliënte te spreken : “met een computer kan je niet knuffelen.”
  Natuurlijk zal in de toekomst de belangstelling voor de geleidehond afnemen maar er zal m.i. altijd een groep liefhebbers bestaan die de voorkeur geeft aan het werken met een hond.
  Tot slot ‘niet iedereen is een hondenvriend’ ! Dat klopt, maar mensen die niet van honden houden of niet bereid zijn om in een vriendschap met een hond te investeren, kunnen ook tegenwoordig beter geen geleidehond als hulpmiddel nemen.

  Hartelijke groet
  Kees Tinga
  KNGF Geleidehonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.