Verbod op wilde dieren in circus

Het is gedaan met de wilde dieren in het circus. De ministerraad is namelijk akkoord gegaan met een voorstel van staatssecretaris Dijksma om een verbod te krijgen op wilde dieren in het circus. Het verbod zal ingaan in september dit jaar. Voor circus Freiwald betekent dit dat hun geliefde Olifant Buba niet meer mag optreden. “Zonder Buba is ons circus niet meer compleet ,”zegt Natascha Freiwald van circus Freiwald. 

Olifant Buba samen met begeleider Natascha Freiwald. (Foto: Albert Stolwijk)
Olifant Buba samen met begeleider Natascha Freiwald. (Foto: Albert Stolwijk)

In de regio Utrecht ontstond vorig jaar al ophef over het circusdier Buba. De 39-jarige olifant zou in een zwembad als leuke attractie dienen. De bedoeling was dat kinderen het dier mochten voeren met appels, bananen en wortels. Dit om te laten zien dat gezond eten belangrijk is. Maar de komst van Buba werd door verschillende partijen, zoals de partij van de dieren Utrecht en GroenLinks Zeist, niet op prijs gesteld. Ook WNF protesteerde. Volgens de organisatie was het onbegrijpelijk dat dieren ‘anno 2014’ nog ingezet worden voor entertainmentdoeleinden.

Door de commotie werd de komst van Buba toch afgeblazen. Maar in het circus treedt de olifant nog altijd op. “Buba heeft hier een goed leven. Mensen zeggen dat circusdieren eenzaam zijn, maar Buba is niet eenzaam. We zijn de hele dag met haar bezig en dat vindt ze prachtig,” aldus Natascha Freiwald. “Ze heeft een goed leven hier.” Deze bewering kan Freiwald onderbouwen met het volgende filmpje gemaakt in 2012, waarin we Buba in een groene omgeving zien rondlopen. Het onderschrift van het filmpje luidt als volgt: het leven van een circusolifant kan echt heerlijk zijn.

watch?v=MgVCwxDlv5Q

Freiwald reageert in een item, wat ik eerder maakte voor campusFM, ook op de kritiek dat wilde dieren niet voor entertainmentdoeleinden zijn bedoeld: “Wij dwingen haar niet. Haar aanwezigheid is al een attractie op zich.” Maar in september mag de ster van het circus niet meer optreden. Natascha Freiwald heeft het er nog moeilijk mee. Ze kan zich ook niet voorstellen wat er met Buba gaat gebeuren, ze wil er niet eens aan denken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén gedachte over “Verbod op wilde dieren in circus

  • 14 september, 2015 om 21:31
    Permalink

    Dag, ik vind het heel erg. Is al bekend wat er met Buba gaat gebeuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.