Verpakkingsvrij winkelen in Utrecht

In de uitzending van Campustalk hebben we de initiatiefnemers van het project ‘Kies je tasje’ kunnen zien, die Utrechtse winkeliers overhalen geen plastic tassen meer mee te geven aan klanten. Wim van Dijk van Bag & Buy tilt het plasticvrije niveau naar een hoger level. Bag & Buy wordt namelijk de eerste verpakkingsvrije winkel in Utrecht.

Initiatiefnemer Wim van Dijk werd geïnspireerd in Amerika, waar verpakkingsvrije winkels al een langere tijd bestaan. Van Dijk liep al zes jaar rond met het idee om een verpakkingsvrije winkel te realiseren, maar vond geen aansluiting en kreeg het niet van de grond. Toen er vorig jaar een soortgelijke winkel in Berlijn opende, die veel media aandacht kreeg, besloot van Dijk dat het tijd werd om opnieuw te proberen zijn ideaal te realiseren.

Crowdfunding
“De dag nadat ik de grote aandacht voor de winkel in Berlijn zag, viel mijn oog op een advertentie van de crowdfundingswebsite ‘Doorgaan’ en ik dacht bij mezelf ‘dat kan geen toeval zijn’, vertelt van Dijk.
“Ik heb mezelf aangemeld en twee maanden later was het bedrag van 75.000 euro al gehaald.”
Van Dijk noemt crowdfunding een mooie manier om nu al in contact te komen met je publiek. “Je denkt vaak ‘ben ik de enige die dit een goed idee vindt of zijn er nog anderen die er zo over denken?’ Via crowdfunding kan je snel zien of je idee aanslaat en of er publiek voor is. De mensen die positief reageerden op Bag & Buy mochten via social media ook hun voorkeur uitspreken voor de locatie waar de verpakkingsvrije winkel komt. Het merendeel van de stemmers koos voor Utrecht en daarom kunnen wij binnenkort makkelijk op bezoek bij Bag & Buy.

Bekijk hier het filmpje waarmee Bag & Buy 75.000 euro heeft weten op te halen:

“Bag & Buy wordt een winkel waar alles in grote hoeveelheden wordt ingekocht. Bij de transportketen bespaar je dus ook al op verpakkingen en maken wij geen gebruik van kartonnen dozen of een zak waar weer allemaal kleine zakjes in zitten”, vertelt van Dijk verder. “Je koopt dus als consument geen verpakte spullen maar kan je zelf de hoeveelheid van een product kiezen. Ik raakte hier in geïnteresseerd toen ik zelf bewuster moet worden van mijn voedingspatroon en met deze methode spreek je ook een doelgroep aan die bewuste keuzes maakt. De een maakt bewuste voedingskeuzes en de ander bewuste milieukeuzes, maar het is dezelfde doelgroep”, aldus van Dijk

Toch een tasje?
Er worden dus zeker minder verpakkingen gebruikt voor Bag & Buy, maar helemaal zonder verpakkingen een winkel beginnen is nog niet mogelijk volgens de initiatiefnemer. “We kunnen er niet voor zorgen dat het helemaal verpakkingsvrij vanaf de transport de keuken in komt. Mensen moeten hun boodschappen toch mee naar huis nemen. Dit kan natuurlijk in een zelf meegenomen tas of pot, maar voor de mensen die dat zelf niet meenemen of het zijn vergeten, moet er toch een vervoersmiddel zijn. We kunnen niet heiliger dan de paus worden en moeten onze klanten tegemoet komen en keuzes aanbieden.” Plastic tassen zal Bag & Buy niet uitdelen, maar bijvoorbeeld papieren zakken of een herbruikbaar vervoersmiddel van kunststof kan hiervoor de oplossing zijn. Ideeën voor een verantwoord vervoersmiddel kunnen ook via social media onder de aandacht van de winkel gebracht worden.

Concurrentie
Of Bag & Buy ook de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland wordt, is nog maar de vraag. Concurrentie voor Bag & Buy is namelijk al snel ontstaan. Er is momenteel ook een crowdfundingscampagne opgezet om in Groningen een verpakkingsvrije winkel te realiseren. De teller staat momenteel op 25.000 euro en de openingsdatum van de Groningse verpakkingsvrije winkel staat gepland voor aankomend voorjaar. Dat is een stuk eerder dan de verwachte openingsdatum van Bag & Buy (eind 2015) en de strijd om de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland te worden, lijkt gewonnen te worden door de Groningers. Wij van campusblog kijken liever niet te ver vooruit en wachten nog even af hoe de beide initiatieven zich verder gaan ontwikkelen.

 

Verpakkingen zorgen voor veel milieuvervuiling Beeld: Flickr
Verpakkingen zorgen voor veel milieuvervuiling
Beeld: Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.