Waar moeten de graffitispuiters heen?

Bron: JanIsDeMan
Bron: JanIsDeMan

Nu de fietstunnel aan het Westplein is afgesloten wijst de gemeente Utrecht graffitispuiters de deur. Vooralsnog zijn er geen alternatieve plekken waar anders artworks gemaakt kunnen worden. Zoals in de uitzending van CampusFM duidelijk werd voelen graffitispuiters als STEEN zich daarom genoodzaakt andere illegale plekken onder te spuiten. De enige manier om dit te voorkomen is om een nieuwe legale plek aan te wijzen. Bekend Utrechts graffitikunstenaar JanIsDeMan heeft al een paar locaties in gedachten.

“Je moet deze opmerking niet zien als een dreigement”, aldus Jan. “Het is niet zo dat het spuiten zonder legale plek opeens stopt. Ze hebben gewoon een plek nodig om hun creativiteit te kunnen uiten.” Ook hij is ontstemd over het verdwijnen van de tunnel aan het Westplein. “Iedereen kon daar hun ei kwijt. Al jarenlang. En dat maakt het doodzonde.”

Alternatieve plekken  zijn er volgens Jan genoeg, maar de gemeente moet daarvoor wel openstaan. “Een goede locatie is bijvoorbeeld de Berenkuil.” adviseert hij. Het fietsknooppunt nabij Rijnsweerd moet je zien als een mes dat snijdt aan twee kanten. “Dat is afgelegen, niet in een woonwijk en zorgt daarom voor weinig overlast. Ook de kunstenaars werken graag in rust, dus for the time being is het perfect.”

Andere locaties die Jan graag ziet is de Daalsetunnel of die van Leidseveer, die allebei bij het Centraal Station liggen. Ondanks dat die ook binnenkort onder handen genomen worden is dat volgens hem een prima tijdelijke oplossing. “Mocht de gemeente meer advies nodig hebben, dan ben ik altijd bereid om daaraan mee te denken.”

Hart van Nederland besteedde in februari vorig jaar ook aandacht aan de tunnel,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.