Wat wil ik in mijn leven?

In uitzending 16 van CampusTalk zagen we René Veenis. Hij wist lange tijd niet goed waar hij wilde werken, maar diep in zijn hart is hij altijd klusser geweest en dit doet hij nu alweer jarenlang met veel passie en liefde!
Ernst Raanhuis (21) zit met hetzelfde probleem. Hij is nog jong en kan er dus nog wel even over na denken, maar het is wel iets waar hij dagelijks mee bezig is. Op dit moment werkt hij in de frietzaak van zijn schoonouders, maar is dit ook wat hij altijd wilt doen? 

 

Ernst aan het werk in de frietzaak van zijn schoonouders
Ernst aan het werk in de frietzaak van zijn schoonouders

Ernst, je bent nu 21 jaar, maar wat wilde je vroeger als kind altijd worden?
“Ik wilde toen ik heel jong was altijd buschauffeur worden. Ik was dan ook altijd met auto’s aan het spelen en de bussen vond ik daarbij het leukst. Daarnaast hou ik ook altijd van techniek en lampen. Dus een beroep dat daarmee te maken had leek mij ook leuk. Als ik een lampenzaak zag moest ik daar even heen en vond ik het heerlijk om daar rond te kijken. En misschien een apart beroep, maar ik wilde ook altijd ijscoman worden. Ik vind ijs nog steeds heel lekker, en je kon mij er altijd voor wakker maken.”

Waarom ben je nooit een van deze beroepen gaan doen?
 “Buschauffeur was echt een kinderdroom, daar ben ik later alweer snel vanaf gestapt omdat het me toen toch niet meer zo trok als toen ik kind was. Ijscoman, ja, dat was meer een soort van fantasie haha. En ik heb wel een opleiding gedaan dat iets met licht, lampen en techniek te maken had.”

Ja, want dan zijn we wel benieuwd wat je allemaal al hebt gedaan?
“Ik heb naast mijn school altijd in de horeca gewerkt. Ook dit vond ik altijd leuk. Heerlijk met mensen omgaan, ze kunnen helpen. Maar ik zal bij het begin beginnen. Ik heb altijd in de horeca gewerkt. Mijn eerste opleiding was licht en geluid ROC A12 in Ede. Dat heb ik dus gedaan omdat techniek en licht bij altijd al interessant vond. Uiteindelijk ben ik er niet mee doorgegaan omdat er meer bij kwam kijken dan ik dacht. Zo moest je dus ook lampen kunnen maken en dergelijke. Het binnenste van die lamp interesseerde me eigenlijk niet zoveel. Ik vond het leuk zolang alles het deed, haha. Dat was het dus niet. Daarna heb ik een horeca opleiding gedaan. Het was een leuke opleiding, je leerde veel en je was onder de mensen. Toch was dit om persoonlijke redenen het even niet voor mij. Verkeerde moment in mijn leven. Het voelde niet oké.”

Op dit moment werk je, maar ben je wel op zoek naar een nieuwe opleiding?
“Ik ben aan het kijken voor een opleiding voor steward. Dat lijkt me leuk omdat je dan horeca kan combineren met het helpen van mensen. Het is dienstverlenend en dat zit in mij. Het is dus nog even spannend wanneer ik wat ga doen en of het echt wat wordt.”

Heb je nog wel vertrouwen in de toekomst?
“Ik heb zeker vertrouwen in de toekomst! Ik voel op de een of andere manier dat ik ergens ga komen waar ik op m’n plek ben. Misschien ga ik de Swoopy, frietzaak, waar ik nu werk wel overnemen of misschien word ik toch echt steward. We zullen zien, wie weet. Ik heb zin in wat komen gaat!

Weet jij ook niet niet precies wat je wilt worden, misschien is een beroepskeuzetest wel iets voor jou? Er zijn verschillende tests die je kan doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.