“Wij geloven in mensen met een beperking”

Een eigen onderneming starten is op zich al een opgave. Voor de opening moet je eerst een zwaar gesprek over financiën voeren met de bank, scouten naar de juiste locatie voor je bedrijf, opzoek naar de juiste partners en nog vele andere obstakels slechten. Een slopende procedure, waar je wel wat hulp bij kan gebruiken. Maar wat als je in een rolstoel zit en niemand in je plan gelooft, door je handicap? Dit probleem pakt de Bart de Graaff Foundation aan.

“Er is weinig geloof in ondernemende mensen met een handicap”, stelt Erwin Vroom, algemeen en commercieel directeur van de BGF. In 2002 is deze foundation na het overlijden van nierpatiënt Bart de Graaff opgericht. Om ervoor te zorgen dat ondernemende mensen met een ziekte en beperking nét dat juiste duwtje in de rug krijgen om hun onderneming en droom te realiseren. Erwin laat weten dat die hulp ook echt nodig is: “Als er geen geloof is in de kracht en kunde van de ondernemers met beperking, dan gaat het bedrijf niet slagen. Wij geloven er wel in en zorgen dat het geloof er komt bij partners, zoals banken. Zodat onze ‘bikkels’ een succesvolle onderneming op kunnen zetten.”

Bikkels BGF. Foto: Erwin Vroom
Bikkels BGF. Foto: Erwin Vroom

Niet bij de hand
De Bart de Graaff foundation helpt graag, maar uiteindelijk moeten de bikkels volgens Erwin zelf stappen ondernemen: “We nemen ze niet bij de hand, want we geloven in hun talenten. We proberen er enkel voor te zorgen dat de bikkels op dezelfde manier behandeld worden als ‘normale’ ondernemers.” In aflevering vier van CampusTalk was Martine Baadenhuijsen te gast, zij is een goed voorbeeld van een bikkel met een succesverhaal. Mede dankzij de hulp van de BGF heeft ze haar eigen onderneming weten te starten.

Bikkel Gerard wist goed van zijn probleem zijn kracht te maken”, vertelt Erwin over Gerard, een bikkel die succesvol is begeleid. Door een ernstig motorongeluk liep deze bikkel een dwarslaesie op en belandde hij in een rolstoel. Aan het einde van het revalidatietraject wilde Gerard weer op stap, maar eenmaal in de stad kwam hij er achter dat hij maar weinig uitgaansgelegenheden naar binnen komt met een rolstoel. Dit gegeven zette hem op het idee om een onderneming te starten die de toegankelijk van steden voor rolstoelgebruikers in kaart brengt. Erwin Vroom: “Hij merkte dit op doordat hij in een rolstoel zit en maakte daar vervolgens zijn kracht van.”

Extra
Luister hieronder het volledige interview met Erwin Vroom van de Bart de Graaff Foundation.
En bekijk daaronder het item over Ruud Snel, de lichamelijk beperkte Utrechter die al 45 jaar kaarsen maakt in de Donkerstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.