Zwemmen in het ijswater, alles voor de gezondheid…

Je blote voeten branden en tintelen door de kou van het ijs, de gure wind waait om je blote lichaam en dán moet je springen! Het ijswater in! Er zijn mensen die het doen, en dan ook nog vrijwillig: Ijszwemmen, Alles voor de gezondheid.

 

Ewout Staartjes (50) organiseert eind februari zelf een speciale reis naar Rusland. Dat ijszwemmen gezond is beaamt Ewout: “Door de kou stijgt de lichaamstemperatuur voor heel even tot koortshoogte. Hierdoor worden

Bron: StudioDynamica
Bron: StudioDynamica / Een training in Nederland

ziektekiemen verbrand en krijgen je organen opeens even veel meer bloed dan normaal.”

Hoe bescherm je je lichaam tegen de koude?

“Dat doe je door middel van een grondige warming up. Deze maakt je lichaam van binnen écht warm. Vaak wordt gedacht dat dit in de sauna ook bereikt kan worden, maar dat is dus niet zo. Daarnaast speelt het gehalte aan zogenaamd ‘bruin vet’ in je lichaam ook een grote rol. Dat vet verwarmt de rest van je lichaam en wordt aangemaakt als je kort maar vaak in het ijskoude water verblijft. De aanmaak van dit bruine vet is ook te stimuleren door in het dagelijks leven wat minder kleren dragen zodat je het structureel een beetje koud hebt.”

Hoe trainen jullie in Nederland, want het is hier niet zo koud als daar in Rusland.

“In Nederland is prima te trainen want de watertemperatuur is eigenlijk hetzelfde als in Rusland: zo rond de twee graden.”

Waarom reizen jullie dan toch helemaal af naar Siberië?

Bron: funfive.net

“Je kan de reis zien als een excursie naar de bakermat van het ijszwemmen. We zullen een Russische “walrusclub” (het Russische equivalent van een ijszwemploeg red.) bezoeken en daarnaast zitten ook gewoon op een prachtige locatie.”

Als mensen nou interesse hebben gekregen en ook willen gaan zwemmen, waar moeten ze dan rekening mee houden?

“In ieder geval raad ik ze af om alleen te gaan. Zeker als ze nog weinig ervaring hebben met het zwemmen in extreem koud water en het een beetje eng vinden. Zorg voor een mobiele telefoon en iemand die er verstand van heeft in de buurt. En bovenal: doe het niet te lang zoals je bijvoorbeeld de ‘iceman’ Wim Hof op televisie ziet doen, maar houd het bij de Russische dompelmethode en blijf niet langer dan een minuut in het water. Lang in het water blijven werkt juist tegen je!”

Wat voor soort mensen doen aan ijszwemmen?

“Vooral 30-ers en 40-ers. Jongeren en ouderen zie je niet veel. In ieder geval mensen die sowieso al veel met hun gezondheid bezig zijn.”

Wordt het sommige mensen ook afgeraden om te gaan ijszwemmen?

“Van tevoren houden we een intakegesprek waar wordt gevraagd naar bijvoorbeeld hartziekten en andere fysieke zwaktes. Als iemand dan niet goed uit te test komt, wordt het niks.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.