Een zwart gat als prullenbak

Onderzoek naar zwarte gaten lijkt voor veel mensen, buiten het voeden van nieuwsgierigheid, weinig nut te hebben. Toch kan het in de toekomst erg zinvol blijken. De wetenschap speculeert al decennia over de mogelijkheid om zwarte gaten als energiebron te gebruiken. Peter Jonker, astronoom bij het Nederlands Instituut voor Ruimte Onderzoek SRON, neemt het idee nog iets verder. Hij stelt dat ze misschien ooit als afvalopslag voor zwaar radio-actief materiaal te gebruiken zijn.

Zwart gat
Artist impression van een zwart gat die materie opslokt. (Bron: WikiCommons)

Peter Jonker doet al 10 jaar onderzoek naar zwarte gaten en kreeg recent een beurs van 2 miljoen euro uit een Europees onderzoeksfonds. Met dat geld gaat hij op zoek naar definitief bewijs voor het bestaan van middelzware zwarte gaten. Op dit moment is de wetenschap zeker van het bestaan van twee soorten zwarte gaten. Superzware hebben een massa van meer dan een miljoen keer dat van de zon en staan in het midden van zowat elk sterrenstelsel. De superlichte zijn beduidend kleiner met zo’n vijf tot enkele tientallen zonmassa’s en komen in veelvoud in ons melkwegstelsel voor.

Het is echter nog een groot raadsel hoe superzware zwarte gaten zich gevormd hebben, en daar komen de hypothetische middelzware zwarte gaten om de hoek kijken. Dat is een type waarvan de wetenschap vrij zeker is dat het bestaat, maar het sluitende bewijs mist nog. Peter Jonker gaat nu samen met zijn team proberen als eerste ter wereld dat sluitende bewijs te vinden. Als dat lukt op Jonkers manier, dan komt de wetenschap onder andere meer te weten over hoe ons sterrenstelsel is ontstaan.

Maar misschien kunnen zwarte gaten in de toekomst ook hele concrete toepassingen krijgen als afvalverwerker of energiebron, zoals Jonker in het volgende fragment vertelt.

Het lijkt misschien vergezocht, maar dat is het niet. Wetenschappers spelen al decennia met het idee om zwarte gaten als energiebron te gebruiken. Zoals Jonker in het interview stelt is het namelijk een enorm efficiënte energiebron. Zo bestaat het idee om er ruimteschepen mee voort te stuwen, maar je kan het wellicht ook gewoon als energiecentrale gebruiken. Wel moeten we daarvoor eerst nog veel meer over zwarte gaten te weten komen, maar wie weet wordt de wereld ooit wel van energie voorzien door zwarte gaten.

Wil je nou meer weten over het onderzoek van Peter Jonker? Kijk dan onze uitzending terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.