Meer herbestemming voor oude gebouwen

Watertoren Rotsoord
Watertoren Rotsoord

UTRECHT – Niet alleen Watertoren Rotsoord, te zien in CampusTalk, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Oude gebouwen een nieuwe herbestemming geven komt steeds vaker voor in Utrecht. “In het verleden zijn veel oude gebouwen en fabrieken gesloopt. Nu proberen we deze te behouden”, aldus Bettina van Santen, architectuurhistoricus bij de Gemeente Utrecht.

 Een voorbeeld van zo’n verbouwd industrieel pand is de Cereol fabriek. Voorheen een olie- en lijnkoekenfabriek, nu onder andere een theater, bibliotheek en school. “Waar vroeger vooral leegstaande fabrieken gebruikt werden om woonruimte te creëren, wordt nu ook wel eens gedacht aan een wat creatievere bestemming”, legt Bettina uit. En dit is zeker terug te zien in de Cereol fabriek.

Veel van de panden die een nieuwe herbestemming krijgen zijn monumenten. Hier moet dus extra voorzichtig omgegaan worden met historisch materiaal. Er wordt altijd eerst overlegd tussen de gemeente en uitvoerder of architect wat er met het pand gaat gebeuren. Bettina: “Het is vaak zo dat als een gebouw een helemaal andere functie krijgt, er veel aanpassingen moeten worden gedaan.” Bij de Cereol fabriek is hier ook zeker rekening mee gehouden. BOEI (De Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed), is namelijk eigenaar van deze fabriek en heeft als doel het behouden van zoveel mogelijk historisch materiaal.

Het filmpje hieronder geeft je een kijkje in de Cereolfabriek.

Aangezien veel oude panden in het verleden zijn gesloopt, is het nu extra belangrijk om wat er nog is goed te behouden. Deze fabrieken, watertorens of industrieterreinen zorgen ervoor dat er nog wat van de geschiedenis terug te zien is in een stad. “De gebouwen zijn vaak heel karakteristiek, maar ook vanuit duurzaam oogpunt is herbestemming goed. Het is meer milieubelastend om een helemaal nieuw gebouw te maken, dan iets hergebruiken”, zegt Bettina.

Over het algemeen alleen maar pluspunten aan de herbestemming voor oude, historische panden dus.

Wil je de uitzending over Watertoren Rotsoord nog terugkijken? Dat kan! In uitzending 50 van CampusTalk is deze toren te zien: http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.