‘Westplein is een verkeersriool’

UTRECHT – Het Westplein, gelegen tussen de Binnenstad en Lombok, omschrijven omwonende als een verkeersriool en het ‘wildwestplein’. Plannen van de gemeente om van het plein een nieuw stadshart te maken, worden alsmaar uitgesteld volgens ontwikkelgroep Lombok Centraal. ‘We willen niet langer het verkeersputje zijn van de stad’, aldus Remco Jutstra van Lombok Centraal.

Eind januari overhandigde Remco Jutstra namens 1750 bewoners uit de stad de petitie ‘Verbind West, auto’s onderlangs’ aan wethouder Everhardt. Al jaren zijn er plannen voor een autoluw stadshart maar volgens omwonende kan er niet snel genoeg verandering in de zaak komen. Wethouder Everhardt: ‘De opdracht is herstellen, verbinden en betekenis geven. We willen een visie creëren voor de komende 20 á 30 jaar.’
Dit duurt alleen te lang volgens onder andere Remco Jutstra. Volgens hem is het mogelijk om een tunnel onder het Westplein eerder te verwezenlijken, als daar geld voor opzij wordt gezet. Remco: ‘Je ziet dat de plannen van de gemeente steeds weer vooruit schuiven en er onzekerheid ontstaat of de plannen wel ooit daadwerkelijk worden uitgevoerd’. En met Remco zijn er vele Utrechtenaars die pleiten voor een tunnel.

Al sinds 2002 zijn er discussies rondom het Westplein maar de situatie is nauwelijks veranderd. Door een autotunnel onderlangs is er een veilige oversteekplaats maar wordt Lombok ook directer verbonden met de binnenstad. Remco: ‘In de toekomst hopen we, naast een betere verkeerssituatie, gebruik van het plein te kunnen maken op een recreatieve manier. Van de zomer was er bijvoorbeeld het eerste festival.’

Er zijn door pleiters verschillende initiatieven ondernomen om van het Westplein een gezellig stadshart te maken. Op social media maar ook op het plein zelf. Vorig jaar werd er een paviljoen gebouwd waar mensen bijeen kunnen komen en ook wordt het plein nu versierd door verschillende kunstinitiatieven.

CampusTalk sprak met wethouder Everhardt en Remco Jutstra op het Westplein. De uitzending kan je hier terugzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.