Cricket: groot in de wereld, onbekend in Nederland

In Nederland horen we er erg weinig over. Maar het is één van de grootste sporten ter wereld, cricket. De van oorsprong Engelse sport is vooral erg groot in de voormalige Engelse kolonies zoals Australië, India en Zuid-Afrika.

Hoewel de sport is ons landje nog steeds erg klein is, maakt het op dit moment wel een groei in leden mee. “Op dit moment telt de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (KNCB) ongeveer 5600 leden, en dat moeten er in 2015, 5800 worden”, aldus Ingrid van der Elst, Office Administrator bij de KNCB.

Bron: Prescott Pym
Bron: Prescott Pym

Elitair
Vroeger, dan spreken we over 100 jaar geleden, werd de sport eigenlijk alleen door de elite beoefend. Volgens Esther de Lange, aanvoerster van het Nederlands Cricket Elftal is dat tegenwoordig niet meer echt het geval: “Cricket werd  beoefend door rijke gentlemen die het zich konden veroorloven om dagenlang te cricketten. In Nederland was dit ook het geval. Tegenwoordig is het juist een enorme volkssport in grote delen van de wereld. Ook in Nederland wordt tegenwoordig cricket gespeeld door mensen met zeer diverse achtergronden en uit alle lagen van de samenleving.”

Esther de Lange Bron: KNCB.NL
Esther de Lange
Bron: KNCB.NL

De sport populairder maken
De KNCB is de laatste jaren steeds meer bezig de sport te promoten in Nederland.
“Er wordt vooral veel aandacht bij de jeugd om cricket bekender te maken. In samenwerking met declubs worden clinics op scholen, proeftrainingen en lidmaatschappen en evenementen georganiseerd. Ook worden de clubs ondersteund bij de werving van leden en vrijwilligers en zijn er subsidies beschikbaar om nieuwe initiatieven te te steunen. Het gaat overigens niet alleen om het werven van nieuwe leden, net als bij andere sporten is het vasthouden van bestaande cricketers is ook cruciaal”, aldus Esther de Lange.

Nederlands Elftal onder 17
Sterre de Vet is 16 jaar en het is haar gelukt om in het Nederlands Elftal onder de 17 terecht te komen. Vorig jaar is zij begonnen met trainen, waarna ze selectie heeft gedaan voor het team.

Kijk hieronder hoe Sterre, Maurits meenam naar haar training om kennis te maken met de sport.

https://www.youtube.com/watch?v=Mk3DZl3cVSA

Als je meer wilt weten over de sport cricket, bekijk dan de afgelopen CampusTalk-uitzending met de aanvoerster van het Nederlands Elftal, Esther de Lange.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.