De geschiedenis van meubelfabrikant Pastoe

UMS
Bron: UMS Pastoe

Een begrip onder de wat oudere Utrechter en Nederlander, meubels van Pastoe. De 102 jaar oude meubelfabriek ontstond in 1913, als UMS (de Utrechtse Meubel- en Stoelfabriek). In 1918 verhuisde de fabriek naar de Rotsoord, waar de meubelfrabrikant nog steeds zit.

Doordat de fabriek zo ontzettend lang bestaat, is het door heel veel verschillende tijden en stijlen gegaan. Dit kun je terug zien in de verschillende stijlen die de kasten en stoelen van Pastoe hebben gehad.

1913
Frits Loeb begint aanvankelijk met het maken van stoelen voor zijn eigen winkel aan de Ganzemarkt. Maar niet veel later werden de stoelen en kasten ook op andere verkooppunten in Nederland verkocht.

1918
De ruimte aan de Oosterkade 30 wordt te klein en dus verhuist UMS naar de leegstaande fabriekshal in Rotsoord, waar Pastoe nog steeds gevestigd is.Pastoe 1932

1921-1945
De fabrikant doet er alles aan om, ondanks dat ze voor een algemeen publiek meubels maken, innovatief en modern te denken. Er zijn verschillende grote ontwerpers (o.a. A.K. Grimmon en H.F. Mertens) die ontwerpen maken, maar niets geeft de fabrikant het succes waar ze op hopen.

1947
Na de oorlog, na een volledig nieuwe start, blijft UMS meubels maken naar het idee van een toegankelijke collectie. De directie maakt een definitieve en radicale keuze en gaat meubels maken met een eigentijdse vormgeving. Een terughoudend uiterlijk en een heldere collectie, die geschikt moet zijn voor verschillende woonsituaties. Het ‘passe partou’-pricipe wordt verwerkt in de nieuwe merknaam Pastoe.

Pastoe - Geschiedenis: 1955 - ‘Meubelen-naar-maat’ Image 1
bron: Pastoe

 

1955

In de collecties van Pastoe komt de nadruk te liggen op opbergmeubelen. Dit idee wordt verwerkt in de Meubelen-naar-maat-serie. Dit systeem is gebaseerd op een hoeklijst waarop in vier richtingen planken en andere onderdelen kunnen worden gemonteerd. De consument kan hiermee zijn eigen kast bouwen en later eventueel nog uitbreiden.

pastoe 3 1957
bron: UMS Pastoe

1982
Begin jaren 80 voert een nieuwe directie ingrijpende aanpassing in de collectie door. Meubels worden niet meer uitsluitend gezien als gebruiksvoorwerpen maar moeten ook kunnen fungeren als autonome objecten in een interieur. Ook valt Pastoe op door haar eenvoud.

 

 

Nu
Tegenwoordig maakt Pastoe, nog steeds in de fabriek aan de Rotsoord in Utrecht, bermeubelen maar ook zitmeubels. De strakke vormgeving, ambachtelijke productie en de zelf samen te stellen kast staan nog steeds centraal. Kleuren en stijlen gaan mee met de tijd, maar ook worden er nog steeds klassiekers zoals ‘de Amsterdammer’ gemaakt.

Meer zien over Pastoe? Kijk de uitzending van CampusTalk, waar we spraken met Rudy Stroink, directeur van Pastoe.

https://youtu.be/3pbd9ovk6Ow?list=PL8C-2jFp2VdHVD617JCCOFLajqxoL4Lql

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.