‘De perfecte gitaar bestaat niet’

Schrapen, lijmen, zagen, kloppen, schaven, tikken, luisteren. Hout erbij, hout eraf. Het bouwen van een handgemaakte gitaar vergt tijd en concentratie. Jan Zonjee , gitarenbouwer in Amersfoort, doet minimaal honderd uur over het maken van een gitaar. Perfectie, dat bestaat niet. Toch is de ‘hang naar perfectie’ zijn grootste vijand. Naast fabrieksgitaren. 

,,Je neemt je voor om de mooiste gitaar van je leven te bouwen, en dat valt dan soms toch tegen.” Het geluid, dat is het grootste struikelblok. Het moment dat je de snaren erop zet en het niet klinkt zoals gedacht. Daarop volgt de nacht dat Jan de slaap niet kan vatten. ,,Het is heel frustrerend. Ik lig in mijn bed na te denken over hoe het toch kan dat het geluid niet klopt. De halve nacht lig ik te draaien. En dan valt plots het kwartje. Yes, ik weet het.”

Na een korte nacht staat Jan weer in zijn werkplaats. In zijn handen een schraapstaaltje en een vijl. Met alle voorzichtigheid haalt hij zoveel mogelijk hout van de kam af. ,,Grammetjesjagen”, zoals hij het zelf noemt. Iedere gram die hij van het hout af haalt, maakt het geluid beter. ,,En op een gegeven moment denk ik: ik kom er wel. Het gaat toch goed. Dan is het heel bevredigend. Yes, toch weer voor elkaar gekregen.”

Met een schraper heel precies het hout dunner maken
Met een schraper heel precies het hout dunner maken

Handwerk. Ambacht. Je opperste concentratie en precisie in je werk stoppen. Dat is het kenmerk van een handgemaakte gitaar. Maar daar zit ook een prijskaartje aan verbonden, en dat kan niet iedereen opbrengen. Bedrijven die fabrieksgitaren produceren zijn de grootste concurrenten van Jan. Want, ze zijn er van goedkoop tot duur en de kwaliteit is echt niet perse slecht. ,,Lopende bandwerk”, is het volgens Jan. Fabrieksgitaren; aan Jan zijn ze niet besteed.

Jan Zonjee zette zijn baan als belastinginspecteur aan de kant. Het was tijd om iets met zijn handen te doen. Nu, twintig jaar later is Zonjee een druk bezet gitarenbouwer. En dat doet hij met heel veel liefde. Bekijk zijn portret in deze uitzending van CampusTalk.

Eén gedachte over “‘De perfecte gitaar bestaat niet’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.