Geschiedenis Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld, gelegen in Baarn, is een 18-eeuwse buitenplaats. Ondanks de naam is het geen echt kasteel maar een landhuis. In en rondom het kasteel worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder de Brocante Kasteel Fair. Ook is het een prachtige omgeving om te wandelen. 

Kasteel Groeneveld werd in 1696 gebouwd in opdracht van Marcus Mamuchet. In het begin bestond het huis alleen uit het middengedeelte, het koetshuis en de oranjerie. In 1774 werd het huis uitgebreid met twee halfronde zijvleugels. Het landgoed is ongeveer 130 hectare en is aangelegd in de Hollandse Barokke stijl. Deze kenmerkt zich door strenge geometrische vormen en grote oprijlanen. Later, in de 18e en 19e eeuw werden de tuinen omgevormd. Er werden veel heuvels, bomen, waterpartijen en slingerende paden aangelegd.

Kasteel Groeneveld is gebouwd in de stijlperiode van de Rococo. Deze stijl kenmerkt zich door middel van rijke versieringen, vloeiende vormen en het stimuleren van de zintuigen. Deze stijl was vooral geliefd bij adellijke personen en de rijke burgerij. Tot 1940 is Kasteel Groeneveld particulier bezit geweest. Nu is het in beheer van Staatsbosbeheer. 

De rijke geschiedenis van het kasteel is nog te zien aan de originele behangselschilderingen en het stucwerk uit de 18e eeuw. Tijdens de laatste verbouwing in 2012 is de oorspronkelijke keuken in ere hersteld.

Kasteel Groeneveld verzorgd verschillende evenementen, zoals debatten, tentoonstellingen en educatieve activiteiten. Tot eind 2016 is de zolder van het kasteel omgetoverd tot een grote speelplaats. Dit is ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Nederland is een feest!’ In de tentoonstelling ga je, samen met je kind, op ontdekkingstocht door Nederland en leer je over het heden en verleden van Nederland.

 

Naast de vele evenementen is Kasteel Groeneveld ook een prima plek om te ontspannen. Door de mooie omgeving vormt het een prachtig wandelgebied.

In onderstaand filmpje wordt verteld over Kasteel Groeneveld vroeger en nu.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.