Honing als geneesmiddel

Naast alle Superfood-versnaperingen die wij ’s ochtends in onze magere kwark doen, gaat er vaak ook nog een lepeltje honing bij voor de zoetigheid. Honing in plaats van suiker. Honing schijnt daarnaast voor medische doeleinden te kunnen dienen. Een duik in het archief. 

Geneeskrachtige werking van bijenproducten
Dr. Theo Postmes deed een onderzoek naar de invloed van honing op brandwonden. Uit Het maandblad voor imkers uit 2003: “Uit het onderzoek bleek overduidelijk dat (onverhitte) honing op alle fronten een beter genezingsresultaat laat zien dan het nog altijd gangbare product zilver-sulfadiazine crème. Ook nu nog kent het gebruik van honing voor de wondbehandeling vele voor- en tegenstanders. Vanuit de vakliteratuur voor de imkerij, ook de meest gerenommeerde, wordt het gebruik van honing voor de geneeskunst echter veel positiever afgespiegeld dan voorheen.”

6493755763_20fb3e3e4e_z

Uit De geneeskracht van bijen, Paul Uccusic : “Honing wordt toegepast bij doorbloedingsstoornissen, hartritmestoornissen, ontstekingen van de hartspier, beschadigingen van het hart ten gevolge van infectieziekten of een hartinfarct, bij verhoogde bloeddruk en ter ondersteuning van een digitalis-medicatie. De Weense dierenarts Franz Pfeiler heeft in zijn proefschrift uit 1953 ‘Bijenhoning als hartmiddel’ al bewezen dat honing in een verdunning van 1:50 kikkerharten die aangetast waren door kaliumchloride, weer aan het kloppen bracht. Bij deze proeven werd duidelijk aangetoond dat honing beter werkt dan gewone druivensuiker.”

Zomaar twee voorbeelden waaruit blijkt dat honing een geneeskrachtige werking zou kunnen hebben. Maar wat maakt honing nou zo geneeskrachtig? Paul Kwakman is microbiologisch onderzoeker bij het AMC. Hij promoveerde op onderzoek naar honing bij de Universiteit van Amsterdam en licht het toe bij NPO Radio 1.

Honing bij de Keuringsdienst van Waarde:

https://www.youtube.com/watch?v=tivJBsPfBAw

Wil je zien hoe het er bij een imker aan toegaat, kijk uitzending 12 hier terug.

Bronnen : maandblad voor imkers, de geneeskracht van bijen, Flickr, youtube, NPO Radio 1.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.