Kinderen op social media: de do’s en dont’s!

Steeds meer kinderen zitten tegenwoordig op social media. Jongens en meiden, soms nog op de basisschoolleeftijd, kletsen online met hun vrienden en delen volop foto’s en filmpjes. Naast de ontelbare nieuwe (technische) vaardigheden die kinderen met internetgebruik aanleren, kleven er aan sociale media ook een aantal gevaren. Hoe kunnen ouders daar meer controle over krijgen?

Social media zoals Facebook en Twitter zijn het laatste decennium niet meer weg te denken uit ons leven. We delen gretig alles wat we doen en leuk vinden, zonder lang na te denken over wat we delen – en nog belangrijker, met wie. Ook kinderen hebben steeds vaker en steeds vroeger een social media-account, bijvoorbeeld om mee te gaan met hun leeftijdsgenootjes.

Maar het gaat er niet altijd vriendelijk aan toe op social media. Eén op de tien jongeren tussen de 15 en de 18 gaf in 2013 aan wel eens gepest te zijn op internet en de privacy is vaak ver te zoeken. Het is dus belangrijk om te weten waar je als (groot)ouders op moet letten, wanneer je kind gebruik maakt van social media. De belangrijkste tips op een rij.

  1. Gooi niet alles op straat

Privacy is een hot topic in de discussie over social media. En terecht, want grote bedrijven zoals Facebook passen hun voorwaarden zo aan dat alles wat jij op je tijdlijn zet voor iedereen toegankelijk is. Thuis zou je ook niet willen dat iedereen zomaar meekijkt, dus waarom dan wel op internet? Zorg daarom dat het profiel van je kind goed afgeschermd is, zodat vreemden niet mee kunnen kijken met hun berichten en foto’s.

  1. Eens online, altijd online

    Bron: Tom de haan.nl
    Bron: Tom de haan.nl

Kinderen zijn impulsief en denken niet lang na voordat ze ergens op reageren. Helemaal niet erg, maar als een bericht of een foto eenmaal op internet belandt, komt die er niet zo makkelijk vanaf. Laat hen nadenken over hun eigen grenzen: zouden ze het bijvoorbeeld vervelend vinden als iemand anders een hun grootste geheim of een gênante foto van hen op Facebook zet? Op deze manier leren kinderen wat je wel, en wat je misschien maar beter niet op internet kunt zetten.

  1. Vrienden?

Vrienden maken op internet gaat een stuk makkelijker dan in het echt. Met een druk op de knop heb je er weer een maatje bij. Maar niet iedereen op social media heeft het beste met je voor. Maak kinderen duidelijk dat je niet zomaar elk vriendschapsverzoek moet accepteren en nooit zomaar met vreemden moet afspreken die je op social media hebt ontmoet.

  1. Wees alert op cyberpesten

Steeds meer kinderen krijgen te maken met cyberpesten. Deze vorm van treiteren lijkt onschuldig, maar kan grote gevolgen hebben. Houd goed in de gaten met wie je kind praat en op welke toon. De stellingregel moet zijn: behandel anderen zoals je die IRL (in real life) ook zou behandelen.

  1. Goed voorbeeld doet goed volgen

Tot slot: geef zelf het goede voorbeeld! Wanneer jij reageert op een heftig bericht, kan je kind dat ook zien op zijn of haar tijdlijn. Denk zelf dus ook goed na voordat je iets liket of deelt, want kinderen lezen altijd mee.

Ook op scholen wordt steeds vaker social media onderwijs gegeven. Zo maken de leerlingen van de achtste groep van basisschool de Border in Amersfoort zelf een YouTube-journaal. Hiermee leren ze nadenken over de do’s en dont’s van social media. De school won voor dit project de Onderwijsprijs 2015.

CampusTalk ging langs op deze school en praatte daarnaast met social media-expert Remco Pijpers over het belang van media-onderwijs. Meer zien? Klik dan hier.

Bron: www.veiligopinternet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.