Kunst uit een spuitbus

Cartoons, namen en portretten.  In iedere stad is wel een een wand te spotten waarop los is gegaan met spuitbussen. Of je het nou mooi vindt of niet, anno 2015 is graffiti niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Maar hoe is graffiti eigenlijk ontstaan? 

Opkomst 
Graffiti is een straatcultuur in de jaren ’70 opgekomen tijdens de Punktijd”, vertelt Frank van de Schoor, conservator moderne kunst van het Valkhof in Nijmegen. “In die tijd was graffiti een vorm van kunst die buiten alle normen en kaders ging. Het begon op stiekeme plekken zoals treinen en viaducten. Sommigen deden dat zo handig en met zoveel vaardigheid dat mensen begonnen te zien als een vorm van kunst. Toch heeft graffiti-kunst maar één keer een Nederlands museum, het Groninger Museum, gehaald. Dat was in de jaren ’80 en jaren ’90.”

6263353228_635412327e_z
The Sex Pistols, Engelse Punkband uit de jaren ’70 

Containerbegrip
Is graffiti kunst of toch vervuiling? Iedereen lijkt er een mening over te hebben. Dr. Gabry van der Veen deed onderzoek naar graffiti. “Om te beginnen is graffiti een containerbegrip waar verschillende soorten schilderingen onder vallen. Je hebt bijvoorbeeld tags. Dit zijn handtekeningen, veelal bestaand uit één kleur, die snel worden aangebracht. Niet de kwaliteit, maar kwantiteit staat centraal. Een throw-up is een uitgebreide tag, vaak in twee kleuren. Dit soort graffiti is meer uitgewerkt dan tags, maar nog steeds snel te plaatsen. Daarnaast heb je een pièce, een grote kleurrijke tekening. Veel criminologisch onderzoek scheert de verschillende soorten graffiti over een kam. Wanneer mensen zich ergeren aan graffiti, gaat het in de meeste gevallen echter om tags.”

Toys en kings
Uit het onderzoek van Van der Veen kwam ook naar voren dat er in de graffiti-wereld sprake is van een zekere hiërarchie. “Bij graffitispuiters heb je gevorderden (kings) en beginners (toys). Iedere king is begonnen als toy, maar niet iedere toy wordt een king. De toys hebben meestal veel respect voor de kings en zullen niet over hun graffiti heen spuiten. Kings zijn over het algemeen wat ouder. Opvallend is dat veel van deze gevorderde graffitimakers een grafische opleiding volgen.”

KBTR, Utrecht zijn eigen ‘beroemde’ graffiti-artst in EenVandaag

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je de jonge graffiti-artist Pim uit Utrecht aan het werk zien? Hier kijk je de uitzending terug.

Bronnen : Frank van der Schoor, “De ene graffiti is de andere niet”,  Youtube, Flickr

 

 

 

 

 

 


 

2 gedachten over “Kunst uit een spuitbus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.