Lekker gek voor het goede doel

We kennen allemaal de ouderwetse acceptgirokaart en collectebus nog wel. Muntje in de trommel en klaar is Kees: het geweten is weer gesust, tot het volgende goede doel weer aan de deur staat. Soms zien we echter zulke bijzondere acties voorbij komen dat we allemaal even stil blijven staan om hier meer aandacht aan te schenken dan normaal. Campus Blog heeft voor jullie drie verschillende voorbeelden op een rijtje gezet.

ALS Ice Bucket Challenge

Toen de Amerikaanse Pete Frates in 2012 de diagnose ALS kreeg, besloot hij voor meer aandacht te zorgen voor deze spierziekte. Hij gooide een emmer ijswater over zijn hoofd heen en daagde zijn honkbalteamgenoten hetzelfde te doen, óf een bijdrage te leveren aan onderzoek tegen ALS. Dit was het begin van de zogenaamde Ice Bucket Challenge.

De aandacht voor de Ice Bucket Challenge groeide gestaag, tot deze actie in 2014 haar hoogtepunt bereikte. Van oud-president George Bush tot Bill Gates: iedereen deed mee aan de actie. De actie leverde de (internationale) ALS-stichting al ruim tientallen miljoenen euro’s én een hoop awareness op.

Alpe d’HuZes 

Een berg niet één, maar zes keer beklimmen voor het goede doel. Dit jaar wordt de Franse Alpe d’Huez voor de tiende keer op gefietst door duizenden verschillende deelnemers om geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Inmiddels is er al meer dan 118 miljoen euro binnengehaald voor het goede doel.

3FM Serious Request

Dat mensen soms flink wat over hebben voor het goede doel blijkt wel uit de bovenstaande twee voorbeelden. Dat geldt helemaal voor de DJ’s van radiozender 3FM, die zichzelf sinds 2004 een ieder jaar zes dagen zonder voedsel opsluiten in hun glazen huis. Daar maken ze radio om geld op te halen voor verschillende projecten van het Rode Kruis, zoals het helpen van vluchtelingen of AIDS-slachtoffers. Na twee jaar werd het glazen huis ook in het buitenland omarmt, wat gezorgd heeft voor stijgende inkomsten voor het goede doel. In 2014 werd in het Nederlandse Glazen Huis al bijna 24 miljoen euro opgehaald.

Naast deze bijzondere acties worden er ook op andere manieren geld ingezameld voor het goede doel, bijvoorbeeld door fondsenwervers die de deuren langs gaan. In Campus Talk werd er gesproken over deze fondsenwervers en of het wel ethisch juist is wat ze doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.