Poetry slam; meer dan dichten

Heb je het altijd al leuk gevonden om gedichten te schrijven? Wat nu als je ze ook voor groot publiek kunt voordragen, en zelfs wedstrijden kunt doen? Dat is precies wat Daan Zeijen deed, en het leverde hem de titel ‘Nederlands Kampioen Poetry Slam’ op.

Voor wie zelf ook van schrijven en optreden houdt, maar niet goed weet hoe hij moet beginnen; hieronder tips voor je eerste Poetry Slam.

1. Om een gedicht te schrijven, moet je natuurlijk eerst een thema hebben. Soms komt er iets binnenvallen als je gewoon over straat loopt, andere keren moet je echt even tijd nemen voor een brainstormsessie.

Kies iets waar je geïnspireerd door bent en met plezier over schrijft; als je er lol in hebt, gaat het een stuk makkelijker. Plus, als je zelf je onderwerp leuk vindt en het met passie brengt, sleep je je publiek sneller mee in je optreden.

2. Schrijven! Aan Slam Poetry hangen niet veel regeltjes; je mag zelf weten of je wil rijmen of niet, en je hoeft ook geen schema’s aan te houden. Laat jezelf dus lekker vrij, en doe wat je zelf het mooist vind. Probeer wel een goed ritme in je gedicht te stoppen, dat leest fijner voor en helpt je om het makkelijker te onthouden.

3. Lees je gedicht een aantal keer hardop voor aan jezelf. Woorden die je hebt geschreven werken misschien goed op papier, maar om ze vloeiend voor te kunnen dragen is weer iets heel anders. Pas zinnen aan waar je over struikelt of die gewoon niet lekker je mond uit komen. Neem ook de tijd op; meestal mogen gedichten 3 minuten duren.

4. Tijd om te oefenen voor je optreden! Poetry slam is immers meer dan het voorlezen van een gedicht; je wil het publiek een goede voorstelling geven en meetrekken in je gedicht. Denk goed na welke zinnen je nadruk wil geven, en waar je pauzes wil laten vallen om de spanning op te bouwen. Waar past het goed om je stem te verheffen, of juist te fluisteren? Ook handgebaren en gezichtsuitdrukkingen kunnen iets toevoegen aan je verhaal, probeer dus uit wanneer je die wil gebruiken.
Oefen op je ouders, zusje of vrienden om te checken of ze reageren op de manier dat jij dat wilde.

Huidig Nederlands Kampioen Daan Zeijen heeft uit eigen ervaring ook een aantal tips voor de beginnende slammer.

Ben je klaar voor je eerste optreden? Kijk dan hier om een slam te vinden bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.